Болниците препълнени, слагат още легла

Пациентите са основно с усложнения като пневмонии и бронхиолити

Приемът е увеличен с 10-20%

Много от болниците в страната са препълнени с пациенти с усложнения от грип или остри респираторни инфекции и в отделенията масово се поставят допълнителни легла. В столичната УМБАЛ “Св. Анна” е имало случаи на върнати пациенти, които не са спешни, а в детското отделение на общинската “Св. Мина” в Пловдив на едно легло лежат по две деца.

С писмо до РЗИ и до РЗОК УМБАЛ варненската “Св. Марина” още в края на миналата седмица е поискала увеличение на леглата, тъй като лечебното заведение приема пациенти от цяла Североизточна България. Средно между 10% и 20% повече болни минават през всички спешни отделения на “Св. Анна”.

В Бургас детските отделения в държавната болница са препълнени с пациенти, но също са разкрити допълнителни легла в болничните стаи. От по-малки частни болници заради липса на капацитет пренасочват пациенти към държавната болница.

В трите болници в област Търговище са разкрити общо 56 допълнителни легла. Най-голям е делът на пациентите с усложнения като пневмонии и бронхиолити, като има и случаи на отити и синуити.

РЗИ-Монтана отчита увеличена заболеваемост сред децата до 4-годишна възраст, която е близо 1000 на 10  000 души, а при по-големите деца е почти 800 на 10  000. Очаква се епидемията да започне да отшумява след седмица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве