Бордът по туризъм: Да се подпомогнат и големите предприятия

Да се подпомогнат и големите предприятия в туризма, настояват от Националния борд по туризъм (НБТ) в писмо до премиера Бойко Борисов с копие до вицепремиерите Марияна Николова и Деница Сачева, здравния министър Костадин Ангелов и министъра на икономиката Лючезар Борисов. В момента тези фирми са дискриминирани и единствената програма, от която могат да се възползват е мярката 60/40, се казва в писмото.

От НБТ припомнят, че според Закона за счетоводството големи предприятия са тези, които надвишават най-малко два от следните показатели - балансова стойност на активите от минимум 38 млн. лв., нетни приходи от продажби поне 76 млн. лв. и средна численост на персонала за отчетния период 250 души.

„Изключването на големите предприятия от програмите за подпомагане в хода на пандемията КОВИД -19 и във времето за преодоляване на последствията през цялата 2021 г., е сигурна предпоставка за фалити, загуби на данъци и безработица, което ще доведе до крах на икономиката на страната. За да се избегне подобен негативен модел на развитие е необходимо да се предприемат енергични действия за допускане до участие във всички форми на подпомагане (включително мораториум върху кредитите – лихви и главници; субсидиране с 10-20% от оборота в нормални условия и др.), както и изработване на специална програма за големите предприятия за периода 2021-2022 г.“, се казва в писмото на Националния борд по туризъм.

От организацията настояват да се ревизира и заповедта на здравния министър, която оставя хотелите отворени, но „де факто дейността им е сведена до минимум поради обстоятелството, че ресторантите са затворени и това води до невъзможност да бъде предоставена стандартната туристическа услуга“. Членовете на НБТ припомнят и че заради този факт хотелите и техния персонал дори в заведенията не може да получи финансова помощ.

Ако заповедта не бъде променена „загубите за хотелиерския и ресторантьорски бизнес са непредсказуеми и следва да бъдат осигурени от страна на правителството адекватни финансови средства за обезщетение на собствениците и мениджъри в туристическата индустрия“, допълват от НБТ.

Коментари

Задължително поле