Борисов дава 150 млн. лв. за хората с увреждания (ОБЗОР)

Изготвя се и регистър, който да уточни колко точно са те

Правителството ще отпусне 150 млн. лева повече за хората с увреждания. Проблемът е, че и те им се виждат крайно недостатъчни. Ще смятаме наново. Продължаваме да работим. Това обяви премиерът Бойко Борисов след срещата му с представители на протестиращите майки на деца с увреждания и омбудсмана Мая Манолова. На срещата в Министерски съвет, продължила повече от 5 часа, присъства и социалният министър Бисер Петков. След дискусията стана ясно още, че ще се изготви и регистър на хората със специални потребности, който да покаже колко точно са те.

Борисов обясни, че до края на септември в парламента ще бъдат внесени промени в няколко закона, които регламентират грижата за хората със специални нужди.

Министър-председателят коментира, че различията по време на срещата са били по отношение на индивидуалното разходване на средства и за функциите на държавния контролен орган. Той добави, че ще се обсъжда и създаването на специализиран орган, който да отговаря за хората с увреждания.

Премиерът уточни, че предстои проверка на електронната система.

“Някои колеги са на мнение, че съществуващата вече информационна система не работи, въпреки, че правителството е отделило сериозни средства за нея. Много пари, много организации и ефектът е, че накрая има протест”, посочи той.

“Говорим за 88 000 души, които трябва да получават чужда помощ, а цялата останала част хора с увреждания са близо 700 000 човека”, добави още премиерът.

От национално представителните организации благодариха на Борисов и правителството за готовността да отпуснат допълнително средства за хората с увреждания и поискаха по-голям контрол при разходването им. Протестиращите обаче бяха категорични, че “палатковите лагери остават, докато обещаното не бъде на хартия”.

Работните срещи продължават - следващата е във вторник, когато ще бъде обсъдено създаването на регистъра на хората с уврежданията.

Коментари

Задължително поле