Борисов към Тръмп: Спрете да се държите с нас като с кротка и отчаяна съпруга (обзор)

В разговор с президента Доналд Тръмп премиерът Бойко Борисов направил анализ на геополитическата ситуация в контекста на отношенията Китай-Русия-САЩ. В Белия дом българският министър-председател бил категоричен, че врагът на САЩ не е Русия, а Китай.

Разговорът в Белия дом продължил 50 мин.

От САЩ искали още бази на НАТО и да поемем конкретен ангажимент колко втечнен газ ще внасяме

“Спрете да се държите с нас като с кротката и отчаяна съпруга. Вие сте далеч, получавате информация какво се случва на Балканите чрез посредници. Внимавайте да не стане така, че кротката и отчаяна съпруга да почне да прави бели.” Това заявил премиерът Бойко Борисов на президента на САЩ Доналд Тръмп в края на срещата им в Белия дом, научи “Труд” от високопоставени правителствени източници.

По време на полета за България, очаквано, журналистите поставиха много въпроси на премиера за още подробности от разговора на 4 очи с президента на САЩ. Борисов направил анализ на геополитическата ситуация в контекста на отношенията Китай-Русия-САЩ. Българският министър-председател бил категоричен, че врагът на САЩ не е Русия, а Китай. Той предупредил, че богатите и силни държави не воюват, а търсят друг подход за решаване на проблемите. Борисов говорил и за ситуацията на Балканите, а тезите си подкрепил с метафората за кротката и отчаяна съпруга.

Разговорът между Тръмп и Борисов продължил повече от 50 минути. Президентът на САЩ развел госта си из Белия дом, показал му къде работи и къде си почива.

Два ключови документа станаха факт след срещата - рамка за стратегическо партньорство и съвместно изявление.

От правителствени източници “Труд” научи, че върху Рамката за стратегическо партньорство между българското правителство и държавния департамент на САЩ се е работило повече от месец. Борисов внимателно коригирал всеки един текст. В предварително подадения проектодокумент от САЩ настоявали за нови бази на НАТО в страната ни, включително и черноморска. Подобен текст в окончателния вариант няма, заради съпротивата на Борисов, отбелязаха лаконично от „Дондуков“ 1. От Вашингтон се опитали да конкретизират и количеството втечнен американски газ, което България е готова да внася, но и това искане срещнало съпротива от министър-председателя. Целта на записването на конкретни големи количества била изцяло да се игнорират руските доставки на газ.

 

Координационен център на НАТО ще има във Варна

Чакаме помощ от Вашингтон в сигурността

Координационен център на НАТО ще бъде създаден във Варна, това стана ясно след като българският премиер Бойко Борисов и президентът на САЩ Доналд Тръмп подписаха Рамка за стратегическо партньорство. В документа България предлага създаване на военноморски координационен център във Варна “в подкрепа на инициативата на НАТО за адаптирано предно присъствие.”

Двете страни ще си сътрудничат допълнително както двустранно, така и в рамките на НАТО, за да подкрепят способностите на България за провеждане на военноморски операции, посредством което ще се укрепи нашата колективна сигурност по югоизточния фланг на НАТО. В документа за партньорство България гарантира, че ще продължи да инвестира в модернизацията на въоръжените си сили, подобряването на оперативната съвместимост и изпълнението на декларираните цели на НАТО. САЩ поемат ангажимент да предоставят помощ в областта на сигурността, да улеснят достъпа до модерни отбранителни технологии, както и да разширят обхвата на военните учения и обучението.

 

АЕЦ „Белене” не е руска, а 100% българска централа

Идната седмица пристигат експерти от САЩ

Около 15 минути от срещата Борисов-Тръмп били посветени на АЕЦ “Белене”. Идната седмица в страната ни ще пристигнат експерти от САЩ, които ще се запознаят на място с проекта за Втора атомна.

“Белене” не е руска централа, тя е 100% българска централа със 100% собственост върху реакторите от страна на България. Контурите са на бившата “Арева” - “Фраматом”, съществува реална възможност турбината да е на “Дженеръл Електрик” и когато се изгражда подобен проект, е важно да се знае, че диверсификацията на ядреното гориво ще е примерно на “Уестингхаус”, заяви премиерът.

“Не мога да правя американски реактор, а два чисто нови реактора да хвърля в реката - ще ме бият българите с камъни. Но Тръмп е бизнесмен и веднага схвана, че това е един много добър проект”, допълни Борисов.

 

Тръмп получи карта за голф

Български съдия изуми американците

Черно море остава мирно и двамата с президента Тръмп ще се наслаждаваме на курортите, обясни министър-председателят

Български съдия изуми американците. Оказа се, че президентът Доналд Тръмп знаел и бил много “впечатлен” от съдията Андон Миталов, който пусна обвинения в шпионаж русофил Николай Малинов да пътува за Москва. Въпросът бил обсъден в контекста на борбата с корупцията, обясни Борисов. Премиерът ни отвърнал, че отговаря за службите и МВР, но съдът е независим.

“Мисля, че Тръмп ще дойде в България. Дадохме му карта за почтен член на голфа. Остана със страхотно впечатление от изгледите на нашите голф игрища”, обяви премиерът Бойко Борисов.

“Черно море остава мирно и двамата с президента Тръмп ще се наслаждаваме на курорти и голф клубове”, обясни министър-председателят. Той и Тръмп обсъдили и възможностите за съвместно производство на бронирани машини, както и ремонт на хеликоптери в “Авионамс”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България