Борисов: Намалихме контрабандата на цигари от 34% на 7% и ще продължим

За периода на служебното правителство са загубени 150-200 млн. лв. приходи

Когато фактите говорят и най-големите наши критици трябва да мълчат. Намалихме контрабандата на цигари от 34% на 7% и ще продължим тенденцията за намаляване, защото е изгодна за държавата, защото пълни бюджета. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на редовната среща на правоприлагащите органи с петте тютюневи компании от Инициативата срещу незаконната търговия с цигари в Гранд хотел София.

Борисов похвали началника на митниците Георги Костов за това, че ведомството е преизпълнило плана за приходите. Премиерът обясни, че през януари изпълнението е било 104.9%, а през февруари и март - месеците на служебното правителство, е паднало на съответно - 70% и 59%.

Парите започват да отиват на едни "бизнесмени", допълни Борисов. Май месец, когато идваме ние, изпълнението става 120% и в момента е над 120%, каза още премиерът и съобщи, че двата месеца политическа нестабилност са изгубени 150-200 милиона лева.

Гарантирам, че ще свалим дела на контрабандата на цигари до 6%, защото сме отличници, заяви Борисов. По думите му България в момента е сред първите 5-6 в Европа, но желанието му е да влезе в първите три.

Не случайно толкова проучвания се правят по тази тема, защото в парични измерения става въпрос за трилиони в Европа, милиарди в България. И тези пари замърсяват цялата система, защото, за да мине цялата контрабанда, ти трябва митничар, граничар, данъчен, покровителство по места, особено по граничните региони и това е огромна маса пари. Изключително съм благодарен за това, че прокурорите приеха всяка сряда да правим съвещания, те са независима институция, но когато става въпрос за парите на бюджета и държавата, една добра координация мисля, че не би била лоша, заяви Бойко Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България