Борисов на откриването на завода на "Биовет" в Пещера: Важно е да се подкрепя икономиката в такива региони (ВИДЕО)

„Всеки ден, през ден, се откриват заводи. Затова, въпреки че Европа е в рецесия, ние държим над 3% ръст на икономиката“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на официалното откриване на новия ферментационен завод на „Биовет“-АД в град Пещера.

Проектът е от голямо обществено значение за развитието на Родопския планински регион, тъй като ще осигури 200 работни места за висококвалифицирани работници и специалисти като инженери, биолози, химици. Общата инвестиция възлиза на 150 милиона евро, която е реализирана за период, по-малък от 2 години.

До откриването на новите мощности се стигна след като на 12 януари 2018 г. в началото на Българското председателство на Съвета на ЕС между „Биовет“ и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) бе подписано споразумение за заем в размер на 100 млн. евро по програмата „Инвестиционен план за Европа“, на което присъстваха председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и министър-председателят Бойко Борисов.

"Без Господ нищо не може да се прави, каза Борисов. Премиерът поздрави децата на Пещера и всички учители, както в града, така и в цялата страна за първия учебен ден. "Надявам се класните стаи тук да са в приличен вид. Нямаме класна стая без Wi-Fi в България. Може би сме на първите мества в Европа в това отношение", изтъкна премиерът.

„Този завод е високотехнологичен, с добри възнаграждения, надявам се и с времето още по-добри“, отбеляза премиерът Борисов. Той добави, че 40 милиона лева от инвестицията са за екология и подчерта, че пречиствателната станция към завода е направена по най-съвременния начин.

"Много е важно в тези региони, в които е трудно да се намерят инвеститори, икономиката да продължава да се развива по този начин. Затова ние подкрепяме тези общини – видяхте пътя, мостове, сгради и всичко останало“, категоричен бе министър-председателят Бойко Борисов.

"Със задоволство мога да спомена, че продукцията за износ създава - БВП, по-високо потребление и задържа хората тук", каза премиерът. Да ви е честита и да работите с все по-голям капацитет", обърна се към присъстващите Борисов.

"Искам да поздравя всички инвеститори. Исках да дойда с Жан Клод Юнкер, но той не присъства, защото не е добре здравословно. Защото това са плодовете от плана "Юнкер".

"Господ напред и ние след него", завърши премиерът Бойко Борисов.

Проектът в Пещера е част от стратегията на „Хювефарма“ за растеж като фармацевтична компания, базирана в ЕС и оперираща на глобалните пазари. Подкрепата на ЕИБ даде възможност на компанията да ускори инвестициите си в българско производство и научноизследователска и развойна дейност. В новия завод ще се произвеждат фуражни добавки, ензими, пробиотици и готови лекарствени форми за индустриалното животновъдство.

На церемонията по откриването на завода заедно с премиера Борисов присъстваха министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на икономиката Емил Караниколов и министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Коментари

Задължително поле