Борисов пред в. "Гардиън": Екип от британски следователи е в България, за да разследва евентуални връзки между отравянето на Гебрев и Скрипал

Снимка: Архив

Екип от британски следователи е в България, за да разследва евентуални връзки между отравянето на Емилиян Гебрев през 2015 г. и това на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, пише в. "Гардиън".

Вестникът цитира българския премиер Бойко Борисов: "Има британски екип у нас. Те провеждат съвместно разследване с българските правоприлагащи органи". Премиерът разговаря с журналиста Шон Уолкър.

Емилиян Гебрев, собственик на българска компания, която произвежда и изнася оръжия, изпада в кома през април 2015 година заедно със сина си и един от директорите на компанията. И тримата оцеляват след подозрителното отравяне, но случаят остава неизяснен.

През октомври миналата година, след като разговарял с приятел за случая "Скрипал", Гебрев се обърнал към българските прокурори, за да им предаде резултатите от лабораторните тестове от 2015 г. Според него те показват, че може да е бил отровен с вещество, подобно на "Новичок", за което се смята, че е използвано срещу Скрипал и дъщеря му.

"От момента, в който чухме думата "Новичок", ние веднага се свързахме с нашите британски партньори", казва Борисов, като добавя, че това се е случило преди няколко месеца.

В последните седмици британското издание “Белингкат” свърза отравянето на Гебрев с това на Сергей Скрипал, като изрази подозрение, че и в двата случая е използвано бойното отровно вещество "Новичок", а сред извършителите на покушенията е един и същи човек. Заподозрян е Денис Сергеев, офицер от руското военно разузнаване ГРУ, действал под фалшива самоличност и използвал името "Сергей Федотов". Преди дни главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че категорично може да се заяви само, че Федотов е бил в България по време на отравянето на Гебрев.

"Цялата информация, която имаме за движението, мястото на престой, партньорството и контактите, които този човек е имал и за който знаем, е предоставена на британските разузнавателни служби", добавя още Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България