Борис Джонсън получи призовка заради неверни изявления за Брекзит

Снимка: Архив

Бившият британски външен министър Борис Джонсън, който е фаворит да заеме премиерския пост след оттеглянето на Тереза Мей, ще бъде изправен пред съда по обвинение, че е излъгал обществото за Брекзит, предаде Ройтерс.

Уестминстърският магистратски съд реши, че Джонсън трябва да отговаря по обвинение, че е извършил три нарушения, докато е заемал държавна длъжност.

Обвиненията са свързани с недостоверни изявления на бившия външен министър, направени по време на и след кампанията за референдума за брекзит през 2016 г., на който британците гласуваха с 52 на сто против оставане в ЕС.

Според съда Джонсън е лъгал в изявленията си за вноската на Великобритания в европейския бюджет. По време на кампанията за референдума през май 2016 година той заявява публично, ще Великобритания ще си върне обратно 350-те милиона лири, които дава седмично на Европейския съюз.

В решението на съда се казва, че обвиненията не са доказани, но Джонсън ще бъде задължен да се изправи пред съда за предварително заседание, след което делото ще бъде предадено на Съда на короната.

Засега няма коментар от говорителя на бившия външен министър.

Коментари

Задължително поле