Борис Джонсън след оставката: Великобритания е на път да се превърне в колония

Подалият оставка външен министър на Великобритания Борис Джонсън предупреди, че Обединеното кралство „върви към това да се превърне в колония“ с плана (на премиера Тереза Мей) да остане близко до Европейския съюз - т.нар. "мек Брекзит".

В писмо от две страници до Тереза Мей, един от водещите британски евроскептици казва, че първоначално е приел предложението на правителството, но сега „има буца в гърлото“, предаде AFP.

„Брекзит трябва да означава възможност и надежда. Трябва да е шанс да направим нещата по различен начин, да бъдем по-пъргави и динамични и да се възползваме максимално от предимствата на Обединеното кралство като отворена, гледаща навън глобална икономика“, написа Джонсън. „Мечтата умира, задушена от ненужни съмнения в себе си“, категоричен е бившият външен министър.

Според неговите думи, Великобритания отива към „полу-Брекзит, при който голяма част от икономиката ще остане заключена в системата на Съюза, като при това Обединеното кралство няма да има контрол върху тази система“. Идеята да се предложи приемането на голям брой европейски закони е „налудничава позиция“, особено имайки предвид, че от десетилетия британските правителства са се съпротивлявали на това, а сега дори Лондон няма да има възможността да участва в изготвянето им, обяснява Джонсън.

„В този смисъл ние действително ще получим статута на колония – и на всички ще им е трудно да видят икономическите и политическите предимства на това споразумение“, предвижда бившият външен министър.

Евроскептикът обяснява, че на заседанието на кабинета в петък е решил да се съгласи с плана на Мей, защото е видял, че „броят на тези, които са на моя страна бяха прекалено малко, за да надделеят“. Накрая той добавя: „След като не мога да подкрепя тези предложения съзнателно, за съжаление стигнах до извода, че трябва да си ходя“.

Коментари

Задължително поле