Брекзит. Новите приятели на Борис Джонсън

Ако след една година Тръмп повтори своя успех, тогава светът ще види един нов много мощен съюз на десните консерватори

Проблемът със Здравната служба е една от свещените крави на британската политика

Въпреки съкрушителната победа в британските избори, премиерът Борис Джонсън, който получи убедителна подкрепа в страната, е наясно, че на външния фронт той и неговото „Брекзит правителство“ не се справят толкова добре и в момента той практически няма съюзници на стария европейски континент. Поне сред онези, които са на власт в страните от ЕС. В това няма нищо изненадващо, защото Брекзит почти не се поддържа от нито една от тях.

В тази ситуация новото британско правителство намира съюзници извън обединена Европа. И този процес трудно може да се нарече непродуктивен. Какво политически свързва премиера Борис Джонсън и президента Доналд Тръмп? Какви общи интереси стоят зад очевидно възникващия техен геополитически съюз?

Силно мъжко приятелство

След като неговият приятел Борис Джонсън спечели изборите и си осигури пет години като премиер, а Консервативната партия спечели голямо мнозинство в парламента, президентът Доналд Тръмп очевидно има на какво да се радва. Верен на своя навик, Тръмп бързо туитва тази новина: „Поздравления за Борис Джонсън за голямата му победа!“. Няколко часа по-късно вече беше казано: „Великобритания и САЩ сега са с развързани ръце да сключат нова голяма търговска сделка веднага след Брекзит. И тази сделка потенциално може да бъде много по-голяма и по-печеливша от всяка, която може да бъде сключена с ЕС“.

Това е очевидна възможност за САЩ и Великобритания да се сближат икономически и Тръмп многократно предлага ускоряване на тази сделка. Сега Великобритания най-накрая е на прага на истински изход от ЕС през януари. А Доналд Тръмп никога не е бил фен на ЕС и подкрепяше Брекзит от самото начало. Освен това резултатите на консерваторите във Великобритания са в състояние да повдигнат бойния дух на самия Тръмп преди неговите собствени избори през 2020 г. В много отношения това беше причината за „истинското мъжко приятелство“ между Джонсън и Тръмп. Което сега ще определи много през следващата година.

Правото на мнозинството

Съществуват и други възможности за развитие на събитията. Изминалите избори промениха политическия пейзаж на Великобритания повече, отколкото се вижда отвън. Парадоксално е, но силното консервативно мнозинство значително увеличава шансовете за по-мек Брекзит. И това не по-малко парадоксално може да усложни възникващия стратегически съюз между Джонсън и Тръмп, тъй като може да означава, че Уестминстър сега има възможността да предпочете Брюксел пред Вашингтон, въпреки всички усилия, положени от настоящата администрация на Вашингтон.

Тази възможност съществува, защото Борис Джонсън сега е много по-малко зависим от коравите консерватори от партията Брекзит в парламента. Сега въпросът за мнозинството изобщо не е актуален пред сегашния британски премиер и той напълно притежава „правото на мнозинството“.

Според проф. Робърт Сингх, експерт по американска политика в Лондонския университет, силното мнозинство на премиера Джонсън, след много години на „висящи парламенти“ и политическа слабост, най-накрая позволява на правителството на стабилното мнозинство да планира своите дейности за цели пет години. Теоретично, разбира се, това прави търговската сделка със САЩ по-вероятна, но сега много зависи от това дали Борис Джонсън ще приложи опцията „мек изход“ или не, и ако да, колко ще е последователна. Но, според професор Сингх, това далеч не е факт.

Митническият съюз

Настоящата сделка за Брекзит, договорена набързо от Борис Джонсън преди изборите, по същество елиминира Великобритания от митническия съюз на ЕС, което би позволило на Уестминстър да сключи споразумения за свободна търговия с други държави по света, независимо дали имат сделки с Брюксел. И възможността да се промени това състояние на нещата не е нещо, което новото британско правителство ще пренебрегне.

Великобритания възнамерява да напусне ЕС през януари, когато ще навлезе в преходен период, през който ще се водят преговорите между Уестминстър и Брюксел за сключване на споразумение за свободна търговия. Тук Джонсън ще има възможността да смекчи условията на Брекзит.

В момента Великобритания е на път да излезе от Митническия съюз. Но през следващите месеци тя може да промени решението си, като реши, че е в негов интерес да остане в Митническия съюз и да поддържа стабилна търговия с огромния вътрешен пазар на ЕС, който представлява около половината от търговията на Великобритания.

Алтернативата е да се установят строги митнически проверки между Обединеното кралство и ЕС. Това ще бъде търговската бариера, която ще доведе до по-строг Брекзит. Или Уестминстър трябва да жертва възможността за по-свободна търговия със САЩ и други страни, за да улесни достъпа до единен европейски пазар. Изборът не е лесен...

Здравето на нацията

Освен въпроси от Митническия съюз, Джонсън има още по-сложен политически проблем в страната, който беше в пълна степен озвучен в предизборния дебат за NHS, британската национална здравна служба, финансирана от данъкоплатците, която предоставя безплатни медицински услуги на британците. В сегашната си форма това може да бъде пречка за търговската сделка, обещана от Тръмп след Брекзит.

Проблемът с NHS е сериозен въпрос за британските избиратели и е една от свещените крави на британската политика. А консерваторите често са обвинявани, че се опитват да я приватизират, и да направят търговски медицинските услуги. Лейбъристите обвиниха Джонсън, че се опитва да продаде NHS на американските корпорации по време на търговски преговори с Вашингтон. Борис Джонсън отрече това по време на дебата и заяви, че NHS никога няма да бъде част от която и да е сделка. Тръмп каза още, че би искал да няма нищо общо с NHS, но е очевидно, че по време на търговските преговори всички карти ще бъдат на масата, включително и здравната служба. Този огромен пазар е интересен за американските корпорации, независимо от изявленията на Доналд Тръмп.

Въпреки опасенията на избирателите относно NHS, консерваторите спечелиха повече места от лейбъристите в ключови райони в Северна и Централна Англия, където населението, независимо от всичко, решително се застъпи за Брекзит. Така че, ако Доналд Тръмп промени мнението си за NHS под натиска на американските медицински концерни, това да се превърне в голям тест за връзката му с Борис Джонсън и да постави под въпрос уверенията на премиера, че приватиьзацията не застрашава здравната служба под негово ръководство. Освен това добавянето на NHS към търговските преговори също би поставило под съмнение мнозинството на Джонсън в парламента, формирано от голям брой места от бившите лейбъристки райони.

Тревожен симптом

Неспазването на цялостна търговска сделка между САЩ и Великобритания в парламента може да принуди Уестминстър да се върне отново в Брюксел по търговски въпроси и това ще означава по-мек Брекзит. В този случай „големият завой към Вашингтон“, обещан от много брекзитиери, ще бъде отменен. Или ще е много усложнен.

Не е ясно как Тръмп ще реагира на Великобритания, отхвърляйки своето публично предложение да ускори голямата и печеливша сделка. Но от Туитъра на президента красноречиво става ясно, че няма да го приеме добре. Независимо от това, за него укрепването на Борис Джонсън във властта е благословия във всеки случай.

Резултатите от изборите във Великобритания са тревожен звън за американските „прогресисти“. В техния лагер има дискусия между онези, които твърдят, че само умерен кандидат може да победи Тръмп, и други, които казват, че радикална алтернативна платформа е начинът да го победят през 2020-а.

И ако след година Доналд Тръмп повтори своя успех, тогава независимо дали историята ще завърши с новото търговско споразумение, светът ще види един нов много мощен външнополитически съюз на десни консерватори. Трудно е да се каже дали това ще е добро или лошо. Но това определено ще бъде много по-различно от всичко, което се случи през последните десетилетия.

(Превод за “Труд” - Павел Павлов)

Коментари

Задължително поле