Брендо хванат, а защо избяга?

Украински спецполицаи задържаха Брендо на 6 септември.

Законите у нас са, за да се поправят

Евелин Банев - Брендо, Кокаиновия крал, е арестуван в къща край Киев, където живеел с чуждо име под наем и отглеждал марихуана.

Украинската полиция го съобщава, спестявайки подробности за акцията. Тамошните медии добавят само за цвят, че ползвал телефон с лика на Путин, което едва ли е вярно. Криминалният авторитет, роден в Бургас, е издирван от 3 държави да лежи за наркотрафик, битието му е омотано в тайни и едно от малкото неща, които се знаят за него е, че не ползва мобилен телефон, за да не бъде проследен.

Любопитството около „бившия борец и писател“ тия дни остава незадоволено. Дали е нарушил закона на Омертата? Дали го е издал конкурент? Дали сам е решил да се прибере и наши прокурори услужливо побързаха с искането за екстрадицията му? Дали при новата власт ще продължат доверителните му отношения с нашите служби? Какъв ли комфорт в затвора тук ще си купи? Ако е вярно казаното от италиански карабинер, че само през 2006-2008 г. е внесъл над 40 т кокаин в ЕС и е спечелил 100 млн. евра, защо не ги е харчил на някой далечен плаж, ами е гледал трева в размирна държава?

И още въпроси могат да се добавят, но има един, който нас най-много ни засяга. Как така Брендо успя да избяга от България, вместо да изтърпи наложеното му тук през 2018 г. 6-годишно наказание за пране на 21 наркомилиона и да бъде пратен после по етапен ред в Румъния и Италия, където са му отредени от по-рано 10 и 20 г. затвор. Как така?

Липсващият отговор е принципно важен, защото Брендо е само един от многото осъдени у нас, които избягват килиите, като изчезват зад граница.

„Банев е много интелигентен, той е разбрал, че в българското правосъдие лишаването от свобода не се налага като принудителна мярка и то неизбежно, а се случва по желание на клиента“, отговаря един вътрешен министър, сега адвокат.

Звучи шеговито, но не е шега. Впрочем, и по-малко интелигентни доказано виновни знаят вече от опит, че бягството оттук в чужбина е мисия лесна и възможна. Сред тях са Братя Галеви, мафиотите от Дупница, Илиян Тодоров, двойният убиец от дискотека „Соло“, Вили Георгиев, който прати студента Стоян Балтов в гроба, Хуриет Сюлейманов, шофьорът без книжка, който погуби трима младежи от Луковит и доста други.

Доста ли казахме? Навремето, след като се разбра, че знаковите Галеви никакви ги няма, излезе покъртителна статистика: за 3 години (до 2016) от 11113 ефективни присъди са изпълнени едва 8886, т. е поне 2245 злосторници са в странство, макар да имат „забрана за напускане на пределите на България.“ Статистика от този вид скоро не е излизала, но то показва, че нещата не са се променили.

Законодателят е предвидил забраната за странство на обвиняемите и подсъдимите в чл.68 от НПК като гаранция, че те няма да осуетят наказателния процес дори, ако не са „задържани под стража“, а са с по-лека мярка - „подписка“ или „домашен арест“. По нашите земи обаче предписанията на законодателя са често само пожелателни.

Така се случи и с предписанията, които парламентът добави през 2016 г. в НПК след серията скандали с „Братя Избегалеви“, като например тези: да се отнемат паспортите им и ежедневно да се следят. Законовата добавка съвсем не попречи на Брендо с цялата си известност (нашумяла и с отвличането на дъщеря му) да се изпари от обсега на нашите власти.

От МВР не признават вина. Те имат алиби: свободното движение на хора в ЕС, заради което вмененият им контрол на граничните пунктове не е задължителен. Над 98% от пътниците, излизащи към Гърция и Румъния, не се проверяват. Някой беглец може да бъде засечен случайно, но случайността е от женски род и е склонна към изневяра. И така, в МВР смятат, макар да не го казват направо, че Шенгенското пространство - българската мечта! - им пречи да си вършат работата.

И в Съдебната охрана виновници няма. Техните ангажименти започвали от момента, в който прокурорът им нареди да приведат окончателната присъда в изпълнение. Отивали те на посочения адрес, но там невинаги намирали човека, който трябвало да си седи у дома под арест или с подписка като Брендо. Той трябвало да е поел задължение да не променя местоживеенето си без разрешение.

Какво, като го е поел обаче? И какво, ако даже има електронна гривна на ръката? Нищо. Отде толкова служители в системата за правоприлагане, та да върви по един подир всеки гангстер? Пък даже и тоя гангстер да е толкова чалнат, че да е пратил заплашителен есемес на председателката на парламента и майка ѝ!

Да обобщим: у нас и полицаите, и магистратите не изпълняват задълженията си както трябва, та разбойниците ли да бъдат изрядни? И още: депутатите от 46-ия парламент, който се разпуска сега, да не се притесняват, че не им стигна времето за поправки в Закона за съдебната власт. И без туй в 47-ия парламент ще правят поправки на поправките. То се знае, че вече 30 години у нас законите са, за да се поправят, а не за да се изпълняват.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари