Британските депутати се съгласиха да отложат Брекзит

Британските депутати отхвърлиха снощи всичките осем алтернативни варианти за сделка за Брекзит, които бяха предложени за гласуване. Това се случи, след като депутатите поеха контрола върху дневния ред за излизането на Великобритания от Европейския съюз и на фона на новината, че премиерът Тереза Мей е готова да подаде оставка, ако подкрепят сделката й за Брекзит, предаде БНТ.

Британските депутати се опитаха да формират мнозинство по различни алтернативни варианти на процеса на излизане от ЕС. Гласуваните снощи предложения нямат обвързващ характер, но показаха, че няма консенсус в Камарата на общините.

Депутатите се съгласиха за отлагане на датата за Брекзит, но се обявиха против излизане без сделка на 12 април - първата възможна отсрочка след първоначалната дата 29 март. Отхвърлена беше и идеята за усъвършенствана сделка от норвежки тип, която включва членство в общия пазар и митническо споразумение с ЕС.

Британските депутати гласуваха против оставане в Европейската икономическа зона и влизане отново в Европейската асоциация за свободна търговия.

Не бяха одобрени и останалите възможности за митнически съюз, алтернативен план за тесни икономически отношения с ЕС, отказ от задействане на чл. 50, за да се избегне излизане без сделка, референдум за одобряване на сделката на Брекзит, преди да бъде ратифицирана от парламента и управляем процес "без сделка", ако не бъде постигнато споразумение с ЕС.

Договореното от премиера Тереза Мей споразумение на два пъти бе отхвърлено от парламента, но шансовете за одобрение се увеличиха, след като вчера Мей заяви, че е готова да напусне премиерския пост предсрочно.

Бъдещето на споразумението обаче продължава да е несигурно заради позицията на северноирландските юнионисти, които по принцип подкрепят кабинета на Мей, но обявиха, че сега ще гласуват против нейната сделка.

Коментари

Задължително поле