Британският парламент ще гласува Брекзит без сделка другия месец

Британският премиер Тереза Мей ще даде възможност на парламента да гласува за Брекзит без сделка или удължаване на срока за излизане на Обединентото кралство от Европейския съюз. Това стана ясно по време на изказване на Мей пред народните представители, съобщава в. "Гардиън".

В речта си премиерът на Великобритания заяви, че ще проведе три вота следващия месец. На 12 март британските народни представители ще гласуват споразуменито, което Мей вече е договорила с Брюксел. Ако то отново не бъде прието тогава депутатите ще имат шанса да решат дали страната да напусне съюза без сделка.

Заради силното негативно мнение сред управляващите консерватори, относно варианта за Брекзит без сделка, парламентът ще проведе още едно гласуване - за удължаване на срока за излизане на Великобритания от ЕС.

Мей заяви, че процедурата по Брекзит трябва да започне най-късно до края на юни иначе страната й ще бъде принудена да се яви на европейските избори, които ще е проведат през май.

Премиерът добави, че ако се стигне до излизане от ЕС без сделка правителството й ще направи всичко възможно да намали негативните последици.

Лидерът на опозицията в британския парламент Джеръми Корбин за пореден път обвини Мей, че напълно се е провалила в опита си да доведе Брекзит до край.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят