Британски министри препоръчаха на премиера да постигне споразумение с ЕС или да отложи Брекзит

Снимка: Архив

Трима членове на кабинета на премиера Тереза Мей предупредиха в събота, че Брекзит трябва да бъде отложен, ако тя не може да убеди британския парламент да подкрепи споразумението за напускане на ЕС през следващата седмица, предава AFP.

Министърът на индустрията Грег Кларк, министърът на труда и пенсиите Амбър Ръд и министърът на правосъдието Дейвид Гаук предупредиха, че не са съгласни с напускането на Европейския съюз на 29 март без споразумение.

В момента Мей се стреми да осигури промени в текста на споразумението, което тя постигна с ЕС през ноември, като се надява да спечели подкрепата на депутатите, които миналия месец отхвърлиха вече договореното споразумение с огромна разлика.

"Ако през следващата седмица няма пробив, балансът на мненията в парламента е ясен - че би било по-добре да се стремим да ... отложим датата на Брекзит, а не да излезем от Европейския съюз на 29 март без споразумение", пишат министрите във вестник Daily Mail.

Те добавят: "През следващите няколко дни просто няма да има време да се сключи споразумение и да се изпълни цялото необходимо законодателство преди 29 март".

Те също така предупреждават, че напускането на ЕС без сделка би навредило "сериозно" на икономиката, ще отслаби националната сигурност и ще рискува разпадането на Великобритания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят