Броненосци в Бургаския зоопарк

Артър и София вече свикнаха с новия си дом

В Бургаския зоопарк вече има двойка броненосци. Техните имена са Артър и София и са пристигнали от европейски зоопарк в новия си дом. Подобни екземпляри могат да се видят в малко зоопаркове по света, още повече че Артър и София вече са много доволни от преместването си и имат голям апетит. Тяхната възраст е година и половина.

Броненосците са плацентни бозайници, които притежават жилава вкостенена броня. Тя е изградена от множество еластични пояси, които поради своята разтегливост улесняват придвижването на животните.Те се раждат с мека броня, която обаче след броени часове се втвърдява и се превръща в здрав щит.

Интересно за тях е, че са единствените животни на планетата, които раждат по 2 или 4 малки, но са винаги от един пол – или мъжки, или женски. 

Друга забележителност е, че броненосецът е единственият бозайник с непостоянен брой зъби. Те са слаби, без корен и броят им се колебае до 100. Даже при различните индивиди от един и същ вид броят на зъбите никога не е еднакъв.

Дължината на различните видове броненосци е от петнадесет сантиметра до метър и половина заедно с опашката. А ноктите са най-силното им оръжие. С тях те могат лесно да изкопаят дупки и в най-здравия термитник, защото термитите са им любима храна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България