Бронирана крепост

Karlmann King струва 3,4 млн. евро и е най-скъпият SUV

Голям, луксозен и безсрамно скъп е любимият джип на шейховете – Karlmann King. С гигантски размери и брутален дизайн черният „звяр” се превърна в суперзвездата на завършилото наскоро изложение в Ню Йорк. Там американците го обявиха за обявиха за най-грозния автомобил. Красив или грозен – това е въпрос на вкус, но без съмнение е най-ексклузивният, най-екстравагантният и най-скъпият SUV в момента.

Karlmann King струва 3,4 милиона евро и на фона на тази цена други високопроходими „играчки” за богаташи като Rolls-Royce Cullinan, Lamborghini Urus и Bentley Bentayga изглеждат дори евтини. Купувачи на такива автомобили явно не липсват, защото първият екземпляр Karlmann King отдавна е продаден на клиент от Африка. За този модел напират и арабските шейхове с дълбоки портфейли и големи гаражи, които първи имаха привилегията да видят прототипа преди две години на изложението в Дубай.

Производител на Karlmann King е италианското дизайнерско студио и конструктор на каросерии Vercamodel Saro от Торино. Тази непозната фирма е натоварена от китайската компания IAT Automobile с поръчката да създаде и сглоби величествения офроудър.

Плановете предвиждаха продукцията да бъде ограничена до 10 екземпляра, но поради големия интерес от страна на платежоспособните купувачи е твърде вероятно производството да се увеличи. Всеки автомобил се изработва според личните предпочитания на клиента по отношение на оборудването и интериора. При поръчка се налага да се чака между 9 и 18 месеца, за да стане колата готова.

 

Дебелите черни ламарини с остри ръбове, сякаш издялкани с тесла, добре прикриват същността на Karlmann King. Тази чудовищна машина, създадена от италианци и финансирана с китайски пари, всъщност използва американска техника. Реално това е преработен екстремен пикап Ford F-550 с бензинов двигател 6,8 V10 с мощност 367 к.с. и въртящ момент 620 Нм. Под капака на Karlmann King моторът има трудна задача, защото трябва да задвижва истински великан с тегло 4,7 тона. Ако има бронировка на каросерията, теглото се увеличава до почти 6 тона. Затова максималната скорост на движение е само 140 км/ч.

Гигантският SUV с дължина 6 м и височина 2,48 м е всичко друго, но не и аеродинамичен, макар че прилича на боен самолет „Стелт”. Това е подвижна и луксозна крепост, създадена за експлоатация в екстремни условия и при температури от минус 40 до плюс 90 градуса. Голямата кабина е помпозна ложа с разточителни масажиращи кресла.

В обзавеждането са използвани крокодилска кожа, орехово дърво и карбон, а има и позлатени декорации. Под прозорците са инсталирани хладилник, кафе машина и бар с чаши за шампанско. Големият 45-инчов HD монитор може да се използва за гледане на телевизия, за сърфиране в интернет и за видео игри. Таванът прилича на звездно небе, тъй като в него са вградени стотици малки светодиоди, които блестят в тъмното.

Коментари

Задължително поле