Николас Мадуро е преизбран за президент на Венецуела

29 милиона американци гледали сватбата на Принц Хари и Меган Маркъл

Облачно време днес, на места с валежи и гръмотевици

Изтеглете безплатното приложение “Европейски път: Елена”

Какво печели България от участието си в банковия съюз Той налага единни правила, надзорен механизъм и система за преструктуриране на банките

Пчеларка твори изящество от восък Деяна Такиева създава свещи и фигурки като хоби покрай отглеждането на 400 пчелни семейства

На 21 май 2018 да почерпят

Българин арестуван в Марсилия – имал материали, годни за сглобяване на бомба

Почина световноизвестната оперна прима Христина Ангелакова

“Левски” на бараж за Лига Европа

БСП и ГЕРБ на балотаж за кметския пост в Галиче

И при храната има мода Кои са основните кулинарни трендове

Катастрофа между камион и товарен микробус край Монтана Един човек е пострадал

Медиците от болницата в Ловеч излязоха на пореден протест

Графа е първият, който се раздели със свой талант в „Гласът на България“

Брус Ли vs Джеки Чан – кой бие по-яко?

Какво би станалo, ако на спаринг се срещнат две карате легенди – Брус Ли и Джеки Чан? Дали това би било възможно, след като Брус умира при загадъчни обстоятелства на 20 юли 1973 г. Не само е възможно, но е и факт – за няколко мига между тях се разразява битка на сцената на последния филм на Брус „Драконът идва“. Джеки Чан тогава е на 19 години и получава епизодична роля на злодей. Както и много голям пердах от Брус Ли. След снимките Брус се извинява на младока, че го е удрял толкова силно. Джеки Чан приема това с усмивка и задоволство – все пак срещу него е идолът му в бойните изкуства. Звездата от „Час пик“ и до днес си спомня със страхопочитание за тези моменти.

Новата книга на издателство „Изток-Запад“
Новата книга на издателство „Изток-Запад“

Новата книга „Пътят на Джит Кун До“ на издателство „Изток-Запад“ е написана от Брус Ли с предговор от съпругата му Линда Ли. В нея той разкрива своите философски и технически възгледи относно бойните изкуства. Предлагаме ви откъс от нея.

Неизвестни факти

Ли всъщност се казва Ли Дзюн Фан, което в превод означава „да просперираш“. Името Брус му дава една от сестрите в педиатричната клиника в Лос Анжелис, където се е родил.

Камерата не може да улови бързите му удари. По време на снимките на „Зеления стършел“ на кадрите между него и противника се вижда мъглявина, след което човекът пада на пода. Налага се да ускорят скоростта на заснемане над 24 кадъра в секунда, за да бъде уловено движението на ръцете му.

През 1963 г. е отхвърлен от наборна комисия за армията като „физически негоден“. Зрението му също не е в ред – той е един от първите хора в света, снабдилите се с нововъведението контактни лещи.

Според официалната версия умира от алергия към болкоуспокояващо хапче, което негова позната му дава за главоболие. Конспиративните теории обаче не стихват от 70-те години до наши дни.

ДЗЕН

За да постигне просветление в бойните изкуства, практикуващият трябва да се освободи от всичко, което замъглява „истинското знание“, „реалността“. В същото време просветлението

Брус със съпругата си Линда, автор на предговора към книгата.
Брус със съпругата си Линда, автор на предговора към книгата.

предполага неограничено разширяване на съзнанието и възприятието. Акцентът трябва да бъде не върху изграждането на някой отделен аспект, който се разтваря в общото, а по-скоро върху общото, което включва и обединява тези отделни аспекти.

***

Пътят за издигане над кармичните обвързаности минава през използването на съзнанието и волята. Целостта на всички аспекти на живота е истината, до която можем да достигнем напълно едва когато се освободим завинаги от илюзорните представи за индивидуалния и обособен „Аз“, чиято съдба може да се разглежда изолирана от цялото.

***

Празнотата е това, което е стои точно по средата между „това“ и „онова“. Празнотата е всеобемаща, няма противоположност – няма нищо, което тя да не включва или на което да противостои. Тази празнота е жива, тъй като всички форми са се развили от нея и този, който разбере това, се изпълва с живот, сила и любов към всички същества.

***

Бъди като дървена кукла. Тя няма его, не мисли, не иска да притежава и не е придирчива. Остави тялото си и всичките му части да работят така, както е заложено.

Брус пердаши яко Джеки Чан на снимачната площадка на „Драконът идва“ (Enter the Dragon, 1973)
Брус пердаши яко Джеки Чан на снимачната площадка на „Драконът идва“ (Enter the Dragon, 1973)

***

Ако вътре във вас не остане нищо напрегнато, околните предмети и явления ще се разкрият. Когато се движиш, бъди като водата. Когато си в покой, бъди като огледало. Откликвай като ехо.

***

Нищото не може да се определи; най-мекото нещо не може да бъде сграбчено.

***

Аз се движа и изобщо не се движа. Аз съм като луната под вълните, които винаги продължават да трептят и да се люшкат. Това не е „аз правя това“, а по-скоро вътрешното разбиране, че „това се случва чрез мен“, или че „нещата стават заради мен“. Съзнаването на собствения Аз“ е най-голямата пречка за правилното изпълнение на физическото действие.

***

Локализация на съзнанието означава то да замръзне. Когато потокът на съзнанието спре да се движи свободно, според своите нужди, това вече не е съзнанието като такова.

***

„Неподвижност“ е концентрация на енергията в определен фокус, както е при оста на колелото вместо разпиляването в произволни действия.

***

Главното са не постиженията, а постигането им. Няма действащо лице, а само действие; няма усещащ, а само усещане.

***

Да видиш всяко нещо, без да е украсено от собствените ти предпочитания и желания – това е да го съзреш в неговата изначална простота.

***

Изкуството достига най-високата си точка, когато е лишено от самоосъзнаване. Човекът открива свободата в мига, в който престава да се грижи за това какво впечатление прави или трябва да направи.

***

Съвършеният път е труден само за този, който избира и претегля. Не обичай, не храни неприязън; тогава всичко ще бъде ясно. Ако направиш и минимална разлика – небето и земята се разделят. Ако искаш истината да се открие пред теб, никога не бъди „за“ или „против“. Борбата между „за“ и „против“ е най-лошата болест на ума.

***

Мъдростта не се крие в опитите да отделиш доброто от злото, а в това да се научиш „да ги обяздваш“, приспособявайки се към тях по същия начин, както коркът се носи на гребените на вълните.

***

Не се противи на заболяването, бъди с него, сближи се с него – това е начинът да се избавиш от него.

***

Едно твърдение е дзен, само когато самото то е действие и не се отнася до нищо, което се твърди в него.

***

В будизма няма място за полагане на усилия. Просто си бъди както обикновено, няма нищо специално. Яж храната си, изпразвай червата си, носи се по течението и когато се умориш, отиди да си полегнеш. Невежите ще ми се смеят, а мъдрите ще разберат.

***

Не доказвайте нищо по отношение на себе си. Преминавайте незабелязано, все едно не съществувате и бъдете спокойни като самата чистота. Този, който се опитва да спечели, ще загуби. Не изпреварвайте другите, винаги ги следвайте.

***

Не бягайте, нека стане това, което има да стане. Не търсете, нещата ще се случат, когато най-малко ги очаквате.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.