Свищов и две села остават без вода заради авария Екипи на ВиК работят по отстраняването й

5 хитри начина да свалите „празничното“ тегло Без строги режими и изтощителни тренировки

Мъж се е самозапалил в колата си по пътя над Асенова крепост

Д-р Ива Иванова – успешен лекар в света на табутата Арабските жени полагат огромни грижи за външния си вид още от съвсем млади, твърди дерматоложката

БФС поиска безсрочен лиценз от спортното министерство

Лили Иванова тръгва на турне през април

ООН: Всяка чужда намеса в Либия трябва да бъде прекратена

Брак за чаша вода и мръсни чорапи “Кътка и Вътко Тръткови”- новите онлайн семейства

Хванаха италиански боклук на пристанището в Бургас, прокуратурата разследва

Пламнал вентилатор в болницата в Горна Оряховица вдигна на крак огнеборци

Емил Димитров: ТЕЦ „Бобов дол“ няма да работи, докато не лицензира инсталациите си

Затвориха хематологията в УМБАЛ-Бургас, няма специалисти

Любимите рецепти на Цвети Радойчева

Фандъкова: Няма превишение на фините прахови частици в столицата в момента

„Софийска вода“: Няма да има проблеми в столицата заради водоснабдяването на Перник

Брус Ли vs Джеки Чан – кой бие по-яко?

Какво би станалo, ако на спаринг се срещнат две карате легенди – Брус Ли и Джеки Чан? Дали това би било възможно, след като Брус умира при загадъчни обстоятелства на 20 юли 1973 г. Не само е възможно, но е и факт – за няколко мига между тях се разразява битка на сцената на последния филм на Брус „Драконът идва“. Джеки Чан тогава е на 19 години и получава епизодична роля на злодей. Както и много голям пердах от Брус Ли. След снимките Брус се извинява на младока, че го е удрял толкова силно. Джеки Чан приема това с усмивка и задоволство – все пак срещу него е идолът му в бойните изкуства. Звездата от „Час пик“ и до днес си спомня със страхопочитание за тези моменти.

Новата книга на издателство „Изток-Запад“
Новата книга на издателство „Изток-Запад“

Новата книга „Пътят на Джит Кун До“ на издателство „Изток-Запад“ е написана от Брус Ли с предговор от съпругата му Линда Ли. В нея той разкрива своите философски и технически възгледи относно бойните изкуства. Предлагаме ви откъс от нея.

Неизвестни факти

Ли всъщност се казва Ли Дзюн Фан, което в превод означава „да просперираш“. Името Брус му дава една от сестрите в педиатричната клиника в Лос Анжелис, където се е родил.

Камерата не може да улови бързите му удари. По време на снимките на „Зеления стършел“ на кадрите между него и противника се вижда мъглявина, след което човекът пада на пода. Налага се да ускорят скоростта на заснемане над 24 кадъра в секунда, за да бъде уловено движението на ръцете му.

През 1963 г. е отхвърлен от наборна комисия за армията като „физически негоден“. Зрението му също не е в ред – той е един от първите хора в света, снабдилите се с нововъведението контактни лещи.

Според официалната версия умира от алергия към болкоуспокояващо хапче, което негова позната му дава за главоболие. Конспиративните теории обаче не стихват от 70-те години до наши дни.

ДЗЕН

За да постигне просветление в бойните изкуства, практикуващият трябва да се освободи от всичко, което замъглява „истинското знание“, „реалността“. В същото време просветлението

Брус със съпругата си Линда, автор на предговора към книгата.
Брус със съпругата си Линда, автор на предговора към книгата.

предполага неограничено разширяване на съзнанието и възприятието. Акцентът трябва да бъде не върху изграждането на някой отделен аспект, който се разтваря в общото, а по-скоро върху общото, което включва и обединява тези отделни аспекти.

***

Пътят за издигане над кармичните обвързаности минава през използването на съзнанието и волята. Целостта на всички аспекти на живота е истината, до която можем да достигнем напълно едва когато се освободим завинаги от илюзорните представи за индивидуалния и обособен „Аз“, чиято съдба може да се разглежда изолирана от цялото.

***

Празнотата е това, което е стои точно по средата между „това“ и „онова“. Празнотата е всеобемаща, няма противоположност – няма нищо, което тя да не включва или на което да противостои. Тази празнота е жива, тъй като всички форми са се развили от нея и този, който разбере това, се изпълва с живот, сила и любов към всички същества.

***

Бъди като дървена кукла. Тя няма его, не мисли, не иска да притежава и не е придирчива. Остави тялото си и всичките му части да работят така, както е заложено.

Брус пердаши яко Джеки Чан на снимачната площадка на „Драконът идва“ (Enter the Dragon, 1973)
Брус пердаши яко Джеки Чан на снимачната площадка на „Драконът идва“ (Enter the Dragon, 1973)

***

Ако вътре във вас не остане нищо напрегнато, околните предмети и явления ще се разкрият. Когато се движиш, бъди като водата. Когато си в покой, бъди като огледало. Откликвай като ехо.

***

Нищото не може да се определи; най-мекото нещо не може да бъде сграбчено.

***

Аз се движа и изобщо не се движа. Аз съм като луната под вълните, които винаги продължават да трептят и да се люшкат. Това не е „аз правя това“, а по-скоро вътрешното разбиране, че „това се случва чрез мен“, или че „нещата стават заради мен“. Съзнаването на собствения Аз“ е най-голямата пречка за правилното изпълнение на физическото действие.

***

Локализация на съзнанието означава то да замръзне. Когато потокът на съзнанието спре да се движи свободно, според своите нужди, това вече не е съзнанието като такова.

***

„Неподвижност“ е концентрация на енергията в определен фокус, както е при оста на колелото вместо разпиляването в произволни действия.

***

Главното са не постиженията, а постигането им. Няма действащо лице, а само действие; няма усещащ, а само усещане.

***

Да видиш всяко нещо, без да е украсено от собствените ти предпочитания и желания – това е да го съзреш в неговата изначална простота.

***

Изкуството достига най-високата си точка, когато е лишено от самоосъзнаване. Човекът открива свободата в мига, в който престава да се грижи за това какво впечатление прави или трябва да направи.

***

Съвършеният път е труден само за този, който избира и претегля. Не обичай, не храни неприязън; тогава всичко ще бъде ясно. Ако направиш и минимална разлика – небето и земята се разделят. Ако искаш истината да се открие пред теб, никога не бъди „за“ или „против“. Борбата между „за“ и „против“ е най-лошата болест на ума.

***

Мъдростта не се крие в опитите да отделиш доброто от злото, а в това да се научиш „да ги обяздваш“, приспособявайки се към тях по същия начин, както коркът се носи на гребените на вълните.

***

Не се противи на заболяването, бъди с него, сближи се с него – това е начинът да се избавиш от него.

***

Едно твърдение е дзен, само когато самото то е действие и не се отнася до нищо, което се твърди в него.

***

В будизма няма място за полагане на усилия. Просто си бъди както обикновено, няма нищо специално. Яж храната си, изпразвай червата си, носи се по течението и когато се умориш, отиди да си полегнеш. Невежите ще ми се смеят, а мъдрите ще разберат.

***

Не доказвайте нищо по отношение на себе си. Преминавайте незабелязано, все едно не съществувате и бъдете спокойни като самата чистота. Този, който се опитва да спечели, ще загуби. Не изпреварвайте другите, винаги ги следвайте.

***

Не бягайте, нека стане това, което има да стане. Не търсете, нещата ще се случат, когато най-малко ги очаквате.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.