„Бръмбар” на ток

Електродвигател задвижва кабрио от 1978 г.

Той върви и върви и върви...” С това послание се прочу „бръмбърът” на Volkswagen през 60-те години на миналия век. И макар че вече не се произвежда, култовият модел продължава да върви – вече дори и на ток. Традиционният задно разположен бензинов двигател с характерен звук е премахнат и на негово място няма нищо освен място за багаж. Задвижването на автомобила се осъществява от електромотор, какъвто се вгражда в съвременния модел e-Up. Мощността му е 82 к.с., максималната скорост – 150 км/ч, а ускорението от 0 до 100 км/ч продължава 8,4 сек.

Това е кратко описание на електрическия „бръмбар” от малка серия автомобили на германската фирма E-Classics, която използва оригинални компоненти от концерна Volkswagen. Собствениците на компанията са почитатели на знаменития класически модел и целта им е да го адаптират към модерната екологична мобилност.

В познатата на няколко поколения шофьори каросерия (в случая кабрио от 1978 г.) е инсталирана батерия с ресурс от 36,8 киловатчаса, която осигурява изминаване на 200 км с едно зареждане. Мекият покрив се сгъва и разгъва на ръка – както в доброто старо време. Автомобилът обаче стои по-ниско до асфалта заради батерията, която се зарежда от букса под стоп-светлината на задния десен калник. На станция за бърз заряд за 45 минути батерията се пълни на 80% от капацитета си.

Интериорът е в ретро стил, но изненадва с някои модерни технологии като навигация, камера за заден ход и дигитален екран. Скоростният лост е от модерните автоматични трансмисии DSG.

Коментари

Задължително поле