ЕНЕРГО-ПРО връчи удостоверение за зелена енергия на своя лоялен партньор Граммер АД

Представиха световно откритие: Добив на полиметали от минерали от Черно море

Арестуваха грък, пакетирал и продавал незаконно кафе на едро

Десислав Чуколов: АТАКА е категорично против сделката с американците за F-16

Кола блъсна диво прасе на пътя София-Варна край Търново Движението в района е затруднено

Евакуираха самолет на „Шереметиево“ заради странен мирис и задимяване в пилотската кабина Осем души са пострадали

Парламентът отхвърли предложението на БСП за отлагане на сделката за F-16 за 6 месеца

Теменужка Петкова извърши промени в ръководството на БЕХ Новият изпълнителен директор на енергийния холдинг е Жаклен Коен

Борисов подкара катер във Варна (ВИДЕО) Добре е, че икономиката тегли напред, за да можем да отделяме средства за модерна техника, заяви премиерът

Вулканът Етна се активизира

Парламентът удължи работното си време до приемане на точките, свързани със сделката за F-16

Министър Горанов: Имам доверие за всичко на директора на НАП, освен за информационната сигурност

Домашен арест и обвинение за рецидивист, крал халва Апашът е рекордьор са 20 криминални и съдебни регистрации

БСП настоява премиерът Борисов да присъства на дебатите за F-16

Велизар Енчев за определението „северномакедонци“: Те имат комплекси по отношение на своята измислена нация и история, която е на 90% присвоена от българската

Брюксел е шоколадова приказка Пикльото, Санта Клаус, смърфове и мечета, направени от какаовата сладост, изкушават туристите

Коледата в Брюксел е приказна гледка на какво ли не празнично множество, но това, което специално предлагат на туристите, е шоколадова разходка из града. Витрините прелъстяват с шоколадова красота, а влезеш ли в многобройните магазини, няма начин да не опиташ и да не посетиш колкото може повече обикновени, смесени магазини или шоколадови бутици.

До бутиците с висша мода следват шоколадовите изкушения, създадени по местни традиционни рецепти. Разнообразието е главозамайващо – от всякакъв вид, размер и вкус бонбони до шоколадови бисквити, насипен шоколад, всевъзможни шоколадови фигурки. И тъй като в Брюксел пристигат хиляди туристи на ден от целия свят, белгийците са направили шоколадов Пикльо, облепен с цветчета на цъфнала японска вишна, за радост на многобройните японци, които правят стотици снимки. От шоколад са изваяни Санта Клаус, смърфове, мечета и всичко, което би привлякло вниманието на туристите.

Всъщност белгийският шоколад е създаден през 1635 г., когато страната се владее от испанците, а шоколадът се внася в Европа от Централна Америка. През 18-и век производството на шоколадови изделия започва да се развива шеметно.

В Европа всяка страна си има свой специфичен продукт. Гърция – маслините, Италия – зехтина, Франция и Испания – виното, но Белгия запазва авторитета си на малък, световноизвестен с бутикови серии производител на шоколад. Любопитното е, че рецептите са фамилна тайна. Те се предават от едно поколение на друго, като не се разчита на машинната обработка, а на вложения ръчен труд и умение да се работи изкусно с шоколадовия материал и различни комбинации от добавки и аромати.

Производството на шоколад в Белгия отдавна е придобило национален мащаб. То е узаконено със специален закон от 1894 г. В него се внася регламент – какаото да е минимум 35 процента от съдържанието на всяко едно шоколадово изделие. И това изискване е станало въпрос на чест за фирмите. Дори те самите настояват да поддържат високия стандарт на своето шоколадово производство, а с времето това перо заема към 90-процентов дял от бизнеса. Традицията им ги е научила да пазят и разчитат на качеството, а марката им отдавна сама продава продукта.

Бутици за висша мода в Брюксел има и при шоколада. Белгия и Швейцария са страните, които оглавяват първенството в производството на висококачествените сладки изкушения. Белгийците разбират, че създаването на малки предприятия за производство и обработка на шоколад е успешното бъдеще на този занаят. Те изобретяват своите машини за мелене на какаовите зърна и с получената суровина създават своите станали известни в цял свят по вкус и качество шоколадови бонбони с мека млечна сърцевина, обвита с пухкав шоколадов прах. Като морска държава им хрумва да правят форми на морски дарове и в тях да изливат своя ароматен шоколад. През десетилетията тези бонбони неизменно се произвеждат с различни аромати, с изненадващ небцето вкус на лешник или кафе, на различни плодови аромати или нуга, сусам и пр.
Преди Коледа производителите развихрят своята шоколадова фантазия. И, разбира се, разширяват присъствието си на пазара, създават празничния акцент на европейската столица. Белгийците залагат и на новите тенденции в шоколадовото производство, като го подчиняват на здравословния начин на живот и хранене. Експериментират в нови вкусови възможности, включват в листата си производство на лютиви или екзотични плодови вкусове. В техните най-нови изделия, подчинени на идеята за здравословния начин на живот, използват все по-малко захар, като я заменят с естествени органични съставки, а това привлича все повече вниманието на потребители и ценители. Ако швейцарците произведоха за първи път през тази година комбинация между бял и млечен шоколад, подчертано предпочитана за консумация в далечните източни страни, то белгийците веднага реагираха от своя страна с нов шоколадов продукт от млечен и тъмен шоколад без захар. При запазване на всички качества и процентно съдържание на основния продукт. Така майсторите на шоколада в Белгия не спират да търсят нови възможности. Каквато и да е надпреварата за вниманието на потребителя, традицията се запазва, създадена от векове. На която неизменно държат и до днес майсторите на божественото удоволствие, открито от американските индианци.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Брюксел е едно гето, в което живеят само чужденцитеи то предимно от африка, България …
    Фламандците живеят в льоувен, валонците в предградията посока ватерло…

  2. БРЮКСЕЛ ИМА ДА ПЛАЩА МНОГО ЗАРАДИ ЛЕОПОЛД ВТОРИ. КРАЛЯ САТРАП. ОГРАБИХА АФРИКА И БЛИЗКИЯ ИЗТОК СЕГА ГРАБЯТ БЪЛГАРИЯ. ЕВРОЦЕННОСТИ- КРАЛЯ НА БЕЛГИЯ ЛЕОПОЛД ВТОРИ. МАСОВ УБИЕЦ СЪС СТАТУЯ В ЦЕНТЪРА НА БРЮКСЕЛ. ИСТИНАТА ТРЯБВА ДА СЕ КАЗВА. ТИЯ СЪЩИТЕ НЕГОВИ НАСЛЕДНИЦИ КУПУВАТ ПОЛИТИЦИ НА КИЛОГРАМ В БЪЛГАРИЯ И СЕГА ГРАБЯТ БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД. СЪБУДЕТЕ СЕ

  3. Шоколадовите са им терористите и полуграмотните арабели в увити в чаршафии!Белгия е страна на педофилията,содомията и мазните мюслита,ппуграмотни и живеещи в 14 век!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.