Брюксел е шоколадова приказка

Пикльото, Санта Клаус, смърфове и мечета, направени от какаовата сладост, изкушават туристите

Коледата в Брюксел е приказна гледка на какво ли не празнично множество, но това, което специално предлагат на туристите, е шоколадова разходка из града. Витрините прелъстяват с шоколадова красота, а влезеш ли в многобройните магазини, няма начин да не опиташ и да не посетиш колкото може повече обикновени, смесени магазини или шоколадови бутици.

До бутиците с висша мода следват шоколадовите изкушения, създадени по местни традиционни рецепти. Разнообразието е главозамайващо - от всякакъв вид, размер и вкус бонбони до шоколадови бисквити, насипен шоколад, всевъзможни шоколадови фигурки. И тъй като в Брюксел пристигат хиляди туристи на ден от целия свят, белгийците са направили шоколадов Пикльо, облепен с цветчета на цъфнала японска вишна, за радост на многобройните японци, които правят стотици снимки. От шоколад са изваяни Санта Клаус, смърфове, мечета и всичко, което би привлякло вниманието на туристите.

Всъщност белгийският шоколад е създаден през 1635 г., когато страната се владее от испанците, а шоколадът се внася в Европа от Централна Америка. През 18-и век производството на шоколадови изделия започва да се развива шеметно.

В Европа всяка страна си има свой специфичен продукт. Гърция - маслините, Италия - зехтина, Франция и Испания - виното, но Белгия запазва авторитета си на малък, световноизвестен с бутикови серии производител на шоколад. Любопитното е, че рецептите са фамилна тайна. Те се предават от едно поколение на друго, като не се разчита на машинната обработка, а на вложения ръчен труд и умение да се работи изкусно с шоколадовия материал и различни комбинации от добавки и аромати.

Производството на шоколад в Белгия отдавна е придобило национален мащаб. То е узаконено със специален закон от 1894 г. В него се внася регламент - какаото да е минимум 35 процента от съдържанието на всяко едно шоколадово изделие. И това изискване е станало въпрос на чест за фирмите. Дори те самите настояват да поддържат високия стандарт на своето шоколадово производство, а с времето това перо заема към 90-процентов дял от бизнеса. Традицията им ги е научила да пазят и разчитат на качеството, а марката им отдавна сама продава продукта.

Бутици за висша мода в Брюксел има и при шоколада. Белгия и Швейцария са страните, които оглавяват първенството в производството на висококачествените сладки изкушения. Белгийците разбират, че създаването на малки предприятия за производство и обработка на шоколад е успешното бъдеще на този занаят. Те изобретяват своите машини за мелене на какаовите зърна и с получената суровина създават своите станали известни в цял свят по вкус и качество шоколадови бонбони с мека млечна сърцевина, обвита с пухкав шоколадов прах. Като морска държава им хрумва да правят форми на морски дарове и в тях да изливат своя ароматен шоколад. През десетилетията тези бонбони неизменно се произвеждат с различни аромати, с изненадващ небцето вкус на лешник или кафе, на различни плодови аромати или нуга, сусам и пр.

Преди Коледа производителите развихрят своята шоколадова фантазия. И, разбира се, разширяват присъствието си на пазара, създават празничния акцент на европейската столица. Белгийците залагат и на новите тенденции в шоколадовото производство, като го подчиняват на здравословния начин на живот и хранене. Експериментират в нови вкусови възможности, включват в листата си производство на лютиви или екзотични плодови вкусове. В техните най-нови изделия, подчинени на идеята за здравословния начин на живот, използват все по-малко захар, като я заменят с естествени органични съставки, а това привлича все повече вниманието на потребители и ценители. Ако швейцарците произведоха за първи път през тази година комбинация между бял и млечен шоколад, подчертано предпочитана за консумация в далечните източни страни, то белгийците веднага реагираха от своя страна с нов шоколадов продукт от млечен и тъмен шоколад без захар. При запазване на всички качества и процентно съдържание на основния продукт. Така майсторите на шоколада в Белгия не спират да търсят нови възможности. Каквато и да е надпреварата за вниманието на потребителя, традицията се запазва, създадена от векове. На която неизменно държат и до днес майсторите на божественото удоволствие, открито от американските индианци.

Коментари

Задължително поле