Брюксел попари прогнозите ни за икономиката

Европейската комисия има по-негативни очаквания за икономиката ни от Министерство на финансите.

Наредихме се на седмо място в ЕС по ръст на БВП

Разминаване за нивото на инфлацията

Европейската комисия има много по-негативни очаквания за развитието на българската икономика от прогнозите на Министерство на финансите. Ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) на България през настоящата година ще бъде 1,9%, пише в новата пролетна прогноза на Европейската комисия (ЕК). А според публикуваната неотдавна пролетна прогноза на Министерство на икономиката ръстът на БВП през настоящата година трябва да е 3,2%.

ЕК има и по-негативни прогнози по отношение на инфлацията в страната. Според прогнозата на ЕК средногодишната инфлация в страната, измерена според потребителската кошница на страните от ЕС, за 2024 г. ще бъде 3,1%. А прогнозата на Министерството на финансите е за инфлация от 2,4%.

Ръсът на БВП през първото тримесечие на годината спрямо същия период на миналата е с 1,7%, обявиха от НСИ. Шест страни от ЕС имат по-голям икономически ръст. Най-добре се представят Кипър (ръст с 3,3%), Литва (+2,9%) и Словакия (+2,7%). Ръстът на икономиката на страната ни е точно колкото в Унгария.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика