Бумащина спира 30 млн. лв. за лекарите

Всяка година касата пренасочва огромна сума от перо на перо

Рамковият договор под въпрос

Минимум 20-30 млн. лева неусвоени средства всяка година се пренасочват от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) от едно перо в бюджета й към друго и от това потърпевши са медицинските специалисти. Причината средствата да остават неизползвани са административни задължения на лекарите, които се променят ежегодно, обявиха от Българския лекарски съюз (БЛС).

От съсловната организация се обявиха твърдо против тази практика да продължава и заявиха, че са готови да прекратят партньорството си със здравните власти, ако искането им не бъде отчетено при гласуването на бюджета на НЗОК за следващата година. Това поставя под въпрос и подписването на рамковия договор.

В момента проектът на закон предстои да се гледа на второ четене, а от БЛС са притеснени от факта, че между четенията в парламента в Закона за бюджета на НЗОК липсва основен текст, според който трябва да бъде премахната възможността да се прехвърлят средства от параграф в параграф. Поради прехвърляне на средствата се лишават пациенти в доболничната помощ и има опасност да не се използват по предназначение, обясни председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

“Всяка година по една или друга причина се получава неусвояване на средства, не защото те са достатъчни, а защото колегите не могат чисто административно да се справят с правилата, които всяка година се променят. Тези неусвоени средства са в най-чувствителните сектори, които са най недофинансирани като първичната помощ”, обясни д-р Маджаров.

За 2018-а очакванията са от първичната помощ да останат 7 млн. лева заради въвеждането на вторичен профилактичен преглед, който според БЛС категорично трябва да отпадне, тъй като е неизпълним. “И досега едва 40% от хората се явяват на профилактичен преглед”, коментира д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на БЛС.

Преговорите по Националния рамков договор между БЛС и НЗОК ще продължат до 29 ноември, когато документът ще бъде публикуван за обществено обсъждане. От съсловната организация настояват договорът да влиза в сила от 1 януари. Представителите на ръководството на БЛС не коментираха какви предложения за промени в цените и обемите на медицинските дейности обсъждат с НЗОК.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве