Раците с впечатляващи делови предложения, Везните да не вкарват свои пари в инвестиции – Дневният хороскоп на Алена

На 10 април 2020 да почерпят

Пролет пукна, ние още не… Всички слухове за край на нацията са силно преувеличени

881 жертви на коронавируса във Великобритания за денонощие

Роб Лоу: Супергероите са в спасителните служби Звездата играе главна роля в „911: Тексас”

Страните от ОПЕК + са се договорили да намалят производството на петрол с 23%

Проф. Радка Аргирова, председател на българското дружество по вирусология, пред “Труд”: Без дисциплина ще станем Ломбардия след празниците

Орбан удължи извънредното положение в Унгария за неопределено време

Прототип на българска ваксина срещу COVID-19 може да бъде готов до 1 година

Доц. д-р Атанас Мангъров пред “Труд”: За лечението на COVID-19 няма доказателства

СЗО ще поиска 1 млрд. долара за борба с коронавируса

90% от сиренето – от българско мляко Свинско и зеленчуци задължително от местни ферми

Дават евтини кредити на туроператорите Със средствата ще се връщат пари за предплатени ваканции

Живко Тодоров оглавява ББР (обзор) БНБ одобри назначението на 2 април

Боян Магдалинчев: Никой не се е възползвал от уязвимостта на системата за разпределяне на дела

Бум на монокини по плажа

Озаптяват хулигани с общинска полиция

Все повече жени предпочитат оскъдното облекло на плажа.
Все повече жени предпочитат оскъдното облекло на плажа.

Бум на монокини по плажа. За този отличителен белег на плажната ивица съобщиха морските спасители, които по цял ден са на вишките и имат пълна достоверна информация за случващото се около тях.

„Все друга година е имало жени по монокини, но като това лято – не. Всички са се юрнали и са свалили горнищата, жадни да попият повече слънчеви лъчи. На нас това не ни пречи, спасителите са хора, свикнали на всякакви гледки. Нормално е след дългата и тягостна зима. Бяхме затрупани от тонове сняг, сега да се радваме на лятото“, разказват морските.

Като стана дума за спасителите, тази година, за бургаските, има много новости. Нов концесионер, по-високи заплати, повече старание, като за пред нов началник.

Три спасителки на ивицата

19-годишната Женя Райкова спаси момче от мъртвото вълнение.
19-годишната Женя Райкова спаси момче от мъртвото вълнение.

„По принцип професията на спасителя е много отговорна и за нея се иска не само да си изкусен плувец, а и да имаш храбро сърце, да си смел“. Думите са на Петър Русев, който този сезон е шеф на спасителите на Северния плаж. По професия е оперен певец. Повечето от спасителите са икономисти, студенти, учители по физическо. Такава е професията им през зимата. Летните месеци се качват по вишките. Временна заетост, обаче: страст! Има и три спасителки на плажа. Медицинска сестра, учителка по физкултура и студентка в НСА.

Мъртвото вълнение, което миналата година изправяше спасителите на нокти, защото вилня цял сезон, през този май ще е по-кротко. От началото на юни досега се е появило само за няколко дни. И въпреки това, първите летовници, които не са се подчинявали на спасителите, вече са глобени.

До 200 лева за агресивните туристи

Петър Русев – винаги на страж.
Петър Русев – винаги на страж.

„Не можехме да ги извадим от водата. Показваха неприлични жестове, правеха се че не ни чуват. Наложи се да извикаме общинска полиция, за да се подчинят и им съставихме актове“, разказа пред „Труд“ Петър Русев, възмутен от поведението на нарушителите. Глобата, която грози авторите на подобни прояви е с таван 200 лева.

Особено през уикендите, всички трябва да бъдат много дисциплинирани. Тогава само Бургаският плаж наброява 500 хил. души. Освен това, лошото време в морето хваща за часове. Вълната се вдига бързо до 4 бала и „мъртвакът“ започва да дърпа опасно и страшно навътре.

През годините всяко лято съветите към къпещите са едни и същи. Ако те хване рисковото вълнение, плуваш успоредно на брега, а не фронтално към него, за да се спасиш от подводните ями и течения.

Най-младата спасителка на плажа – 19 годишната Женя Райкова, спаси давещо се момче на Северния плаж в Бургас. Неколкократната шампионка по водно спасяване е измъкнала 14-годишния бургазлия от лапите на жестоко мъртво вълнение, още преди плажът да бъде официално открит.

Храбрата спасителка на плажа карала велосипеда си. След работа тя се отправила по крайбрежната алея в посока Немската гимназия, която е завършила през май и откъдето имала да взема документи. Разказва, че минавайки край Северния плаж, в района на заведението „Фиеста“ чула викове за помощ и бързо се хвърлила да спаси момчето.

Мокър пясък срещу медузите

Горещото лято препълни крайбрежната ивица.
Горещото лято препълни крайбрежната ивица.

Сред другите опасности на плажа, дебнат и медузите. Опарването от медуза е рядко, но ако се случи, има пет начина да си окажем помощ сами, съветват морските вълци. Пострадалият летовник да потърси чешма със сладка вода и да облее мястото или пък да го разтърка с мокър пясък са първите два. Помага също разтъркване с лед, оцет или сапун.

Понякога и водораслите създават неприятно чувство на къпещите се. Туристи даже бъркат район с водорасли със замърсяване.

Много често на плажа хора изпадат в паника заради близките си. Някои решават, че са твърде дълго във водата и тичат при спасителите. Правят се живи вериги и морските вълци влизат в морето, за да търсят човека. За щастие той се оказва невредим или пък е излязъл отдавна, но седнал на бира и цаца на капаните. За сведение в момента „умрялата“ от студ наливна бира се харчи по 2 лева, 2. 50 лева е порция цаца. И ако стресът за изгубен съпруг е голям, то ужасът, че детето се е изгубило е много по-голям. За успокоение на родителките обаче, от тази година спасителите на плажа имат нови, специално кодирани радиостанции.

По тях, ако някое дете се е изгубило, описанието и името му се предават до всички постове и така малчуганът бързо може да бъде намерен.

Любопитен детайл е, че децата винаги бягат на север по ивицата, към Поморие, разказват морските вълци.

Това лято спасителите на плажа твърдо са решени на един благороден жест. Да донесат на ръце на плажа свой колега, претърпял инцидент в морето. От близо четири години той не го е виждал. Затова морските ще го доведат и ще го понесат на ръце сред вълните.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Авторката, снимковият материал е крайно недостатъчен.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.