Бунт е избухнал в бежанския център в Харманли

Стотици мигранти, затворени в бежанския център в Харманли, влязоха в сблъсък с полиция и жандармерия броени дни, след като обектът беше поставен под карантина, съобщи БТВ.

На място има голямо количество служители на реда и водно оръдие. Срещу тях летят камъни, в лагера гори и пожар.

Към бежанския център са изпратени подкрепления.

Сериозно пострадали са няколко сгради, сред тях - столовата и новият регистрационен център. Повечето служители на центъра са успели да го напуснат, но има и такива, които остават блокирани.

Събрали са се и хора от града.

Към момента не е ясно какво е предизвикало гнева на чужденците, но бунтът е тръгнал едновременно на няколко места около 12 часа.

В началото на седмицата беше обявено, че лагерът се поставя под карантина заради опасенията на местните хора, че мигрантите носят кожни болести, сред които – краста и лайшманиоза. Има и заболели от малария.

Властите официално подчертаха, че няма медицински причини да затварят лагера, но го правят в отговор на протестите на жителите на Харманли. След обявяването на карантината обаче стана ясно, че излизането от обекта далеч не е толкова трудно.

Ограниченията трябваше да паднат в момента, в който всички болни бъдат излекувани. Обещаните екипи от медици от различни болници ще дойдат чак през следващата седмица. Така мигрантите стоят затворени без яснота докога.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България