Бургерът с растително кюфте вече е в Европа

Американска верига настъпва на Стария континент

Превръщат протеини в пилешко, кренвирши и дори риба тон

Пазарът на заместители ще достигне $50 млрд. през 2025 г.

Американската верига за бързо хранене Burger King започна да продава в 2500 заведения в Европа хамбургер с месо на растителна основа, съобщава АП.

Веригата избра за доставчик на европейския си вегетариански Rebel Whooper малката холандска компания Vegetarian Butcher, която преди 11 месеца бе придобита от Unilever, вместо продуктите на радващите се на голяма популярност в САЩ Impossible Foods и Beyond Meat.

Vegetarian Butcher, основана през 2007 г., произвежда от растителни протеини пилешко месо, кренвирши за хот дог, наденички, дори риба тон и продава продуктите си в 17 европейски страни.

В САЩ Burger King пожъна успех сред клиентите си с хамбургера Impossible Whooper, месото за който е произведено от Impossible Foods. Продуктите на Impossible Foods обаче не са разрешени за продажба в ЕС, тъй като съдържат генномодифицирани съставки. Въпреки това компанията е подала заявление миналия месец и очаква решение от Европейския орган за безопасност на храните, посочи говорител на холандското правителство.

Burger King уточни, че от месеци работи с Vegetarian Butcher, за да приспособи рецептата и да гарантира, че кюфтетата за хамбургерите имат типичния вкус на месо, печено на скара, с което веригата е известна.

Компанията ще продава всички свои продукти с месо на растителна основа в Европа под марката „Ребъл”, като в някои държави вече е пуснала хамбургера с пилешко месо Rebel Chicken King.

Според оценка на банка UBS пазарът за месо на растителна основа до 2025 г. ще достигне $50 млрд., макар че ще остане малък спрямо пазара на традиционно месо, който се равнява на $1,2 трилиона годишно.

 

Испанска компания произвежда пържоли с 3D принтер

Месото на бъдещето - от въздух или от вулканични микроби

Съчетават модерни технологии с древни процеси

След няколко години на трапезата ни може да се появи месо от протеини, произведени от въздух, метан или вулканични микроби.

В момента се разработва ново поколение продукти, чието производство съчетава свръхмодерни технологии с древни процеси на ферментация, за да бъдат превърнати иначе вредни или обикновени елементи в хранителни съставки.

Финландската компания Solar Foods разработва ядивен протеинов прах, наречен Solein, чрез използване на вода, въздух и възобновяема енергия. Той се прави като микроби се поставят в течност и се „хранят” с балончета водород и въглероден диоксид. Течността се сгъстява и изсушава и се получава много фин прах. Той е съставен от около 65% протеин и има вкус, много подобен на бяло пшенично брашно.

Компанията Sustainable Bioproducts пък е създала протеин на основата на микроби, срещащи се във вулканични горещи извори в националния парк Йелоустоун.

А испанската Nova Meats прави на 3D принтер пържоли от растителни протеини.

Коментари

Задължително поле