Разединението гони вируса! Чесънът не помага, но поне държи останалите на разстояние

Бойко Борисов разговаря с държавния секретар на САЩ Майк Помпео

Чиновническо недоглеждане спря проекти за милиони Параграф 22 в Закона за извънредното положение заплашва да изпрати хиляди в бюрата по труда

Творчески съюзи искат повече пари за култура

САЩ очакват до 240 000 жертви Тръмп предупреди за “две много болезнени седмици”

Обвиниха осем от кръвната мафия Заради пандемията цигани искали 500 лева за половин литър

По-малък данък печалба при инвестиция във ферма

74 млн. лв. разплати АПИ от 13 март насам Над 50 млн. лв. предстои да бъдат преведени на фирмите

Десета жертва на коронавируса у нас

„Лукойл“ дари 140 карти за гориво

135 снегорина почистват София от снега

Ваканция за данъците след ревизия на НАП

Гръцки ферибот с 383 души на борда е поставен под карантина

Няма положителни проби за коронавируса от изследваните до момента полицаи

Кайли Дженър произвежда дезинфектант за болниците в Калифорния 22-годишната риалити звезда и майка й Крис Дженър се обединиха с конгломерата „Coty“

БЧК няма запас от защитни маски Закон трябва да защити доброволците от уволнение, призова акад. Христо Григоров

Председателят на БЧК акад. Христо Григоров

Българският червен кръст няма запас от маски за защита от грип. Това съобщи председателят на организацията акад. Христо Григоров, който бе гост на отчетното събрание на БЧК-Варна.

„Няма маски не само в България, но и в целия свят. Чух, че в Китай са арестували хора за продажба на фалшиви маски – всеки вакуум се използва“, коментира Григоров. Той уточни, че до седмица централата на Червения кръст в Женева ще излезе с указания как структурите й да реагират при поява на коронавирус.

„Във Варна БЧК започва информационна кампания – отпечатани са листовки, а съветите за предпазване ще се разпространяват и чрез социалните мрежи“, съобщи председателят на Областния съвет на организацията Илия Раев. Той отчете, че броят на доброволците расте, особено в младежката структура.

В цялата страна БЧК има над 20 000 обучени доброволци. За да действат ефективно при нужда, отношенията между тях и работодателите им трябва да се регламентират, подчерта Григоров.

„Призовавам отново управляващите да направят Закон за доброволчеството. Не може да се уволняват хора за участие в спасителни акции“, апелира председателят на БЧК. Той даде пример с човек, помагал 2 дни при водното бедствие във варненския кв. Аспарухово, който после бил изгонен от работа заради самоотлъчка.

„В подобна ситуация са и 600 доброволци от планинската спасителна служба, които ежедневно рискуват живота си. Те също имат проблеми с работодателите си. Държавата трябва да им осигури защита“, каза Григоров. Според него България е сред малкото страни в Европа без такъв регламент. У нас определени нормативни протекции има само за доброволците към общините.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.