Бъдещи сладкари приготвят банофи

Шеф Борислав Екзархов представи вкусния английски десерт

Бил е любим на Тачър

Световноизвестният десерт банофи бе представен на кулинарен курс в София. Любители и професионалисти приготвиха три различни варианта на сладкото изкушение, съставено от банани, карамел и шоколад. Лектор на курса бе шеф Борислав Екзархов, който демонстрира тънкостите в приготвянето му.

Банофи, наричан още бананофи, е класически английски десерт с банани, сметана и карамел върху хрупкава маслено-бисквитена основа. Някои варианти на рецептата са с шоколад, кафе или и двете.

Името на вкусния сладкиш е игра на думи и е смесица от английските думи “banana” - банан и “toffee” - карамел. Приготвен е за пръв път през 1971 година от Найджъл Маккензи, собственик на The Hungry Monk Restaurant в малко градче в Източен Съсекс и Иън Долдинг, главен готвач в него. Банофи пай е сладкишът, който Маргарет Тачър приготвя с най-голямо удоволствие. През годините рецептата за банофи се разпространява в много ресторанти навсякъде по света.

“Десертът, който представяме, е интересна комбинация между 3 много познати продукта – банан, карамел и шоколад, и основната ни задача е да демонстрираме различни техники и начини, чрез които се прави един класически за Европа десерт”, разказа пред “Труд” шеф Борислав Екзархов.

Девет души, сред които любители и професионалисти, се включиха в предизикателството да приготвят три варианта на банофи - “ентреме”, който се сервира в сладкарници, “тарт” - десерт под формата на пай, както и десерт на чиния, който се предлага в ресторанти.

Банофи е ресторантски десерт, който може да намерите единствено в най-изисканите сладкарници. В България е приготвян за различни събития преди 10 години от моя колега шеф Ради Стамболов, казва шеф Екзархов. Самият той е приготвял сладкиша в чужбина, когато е работил на круизни кораби, за пръв път го представя у нас специално за кулинарния курс.

По време на обучението се използват най-новите техники, вдъхновени от висшето сладкарство. Редуцирани банани с карамелен сос отвътре, огледални заливки, ронливи теста и бананов блат оформят цялостната визия и вкус на десерта.

“Голямата концепция на това, което правим, е да покажем как едно нещо може да бъде сервирано по много различни начини и под много различни форми”, казва шеф Екзархов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме