Бъди идиот – дай пари на Десислава Иванчева

Сърцераздирателен призив обикаля от няколко дни социалните мрежи. В него приближените на арестуваната кметица на „Младост“ Десислава Иванчева искат от всеки, който може, да внесе пари по банкова сметка на нейната майка Любка. Причината е, че Иванчева и заместничката й Биляна Петрова (също задържана), нямали средства за съдебните разходи.

Има и обещание – ако от дареното остане нещо, то ще бъде пренасочено за благотворителни каузи.

Апелът тръгна от официалната страница на Десислава Иванчева във фейсбук. Той е илюстриран със снимка, на която кметицата и заместничката й седят тъжни на подсъдимата скамейка.

Цялата история е представена като благородна кауза. Но както винаги, нещата трябва да се проверяват. Защото накрая излиза, че който се хване на тази въдица, просто е участвал кампания - „Бъди идиот – дай пари на Иванчева“. Защото кметицата и заместничката й изобщо не са бедни – поне според декларациитепред Сметната палата, подадени при започването им на работа в общината в края на 2016 година в качеството им на лица, заемащи висши държавни длъжности.

Проверката на „Труд“ показа, че когато става кмет, Десислава Иванчева декларира близо 34 000 лева и собственост на имоти в София и Рибарица, плюс два автомобила.

Финансовото положение на Биляна Петрова е още по-добро – става зам.-кмет с близо 3000 евро и около 89 000 лева, декларирани на нейно име, плюс идеални части от няколко имота в София.

Сега, след ареста си, двете дами и техните привърженици се вайкат: „Помагайте“, защото няма пари. Ако е така, защо Иванчева нае за свои защитници едни от най-известните адвокати в България – баща и син Марковски. И изобщо как се стигна дотук?

Публичен арест в центъра на София

Десислава Иванчева и Биляна Петрова бяха задържани при зрелищна акция в центъра на София на 17 април. Операцията бе проведена от спецпрокуратурата, новата комисия „Антикорупция“ и МВР. Малко преди това бе арестуван и бившият кмет на „Младост“ Петко Дюлгеров. Според изнесената досега информация, на задната седалка на служебния автомобил на Иванчева и Петрова са намерени 56 000 евро, а у Дюлгеров – 14 000 евро.

Според прокуратурата тази обща сума от 70 000 евро е била поискана от строителния предприемач Александър Ваклин. Тя е първа вноска от целия подкуп на стойност 500 000 евро, който бизнесменът трябвало да плати, за да му бъде пусната преписката за разрешение за строеж. Документът е забавен с месеци от Иванчева и така Ваклин не можел да започне да реализира строителната си инвестиция в „Младост“.

Това е версията на обвинението, която на този етап издържа в съда с доказателства, сред които и белязаните банкноти от първата вноска на подкупа. Ако магистратите бяха преценили, че няма достатъчно доказателства, Иванчева, Петрова и Дюлгеров нямаше да бъдат оставени в ареста.

Версията на кметицата, заместничката й и техните поддръжници е кратка и истерична – всичко е постановка, защото управата на район „Младост“ работела срещу „мафията“.

В крайна сметка съдът ще каже виновни или невинни са арестуваните, защото все още е прекалено рано. Така че нито защитниците на Иванчева и Петрова, нито съдниците им, могат да са сигурни какъв ще е изходът на делото.

Друг е въпросът, че откакто този тандем е начело на „Младост“, районът е в административен хаос заради тяхната тежка некомпетентност.

След призива за дарения изниква питането защо кметицата и заместничката й се правят на църковни мишки и просят пари в социалните мрежи, при положение, че фактите показват доста добро финансово състояние при всяка една от тях. И ако в момента лъжат, какво остава за поискания и получен подкуп.

Имущество, доходи, декларации

Всяка година лицата, заемащи висши държавни длъжности по закон подават декларация или уведомление в Сметната палата. Декларация се пуска при встъпване в длъжност – тогава се вижда с какви налични пари, банкови влогове и имоти идваш на дадения пост. Всяка следваща година, ако има промяна в състоянието, отново се попълва декларация. Ако не – уведомление.

Когато става кмет на „Младост“ Иванчева има малък транспортен бизнес и фирма на нейно име. С дружеството се появяват проблеми, защото Иванчева го оставя на свое име в първите месеци от управлението си. За това тя може да бъде отстранена от длъжност, но в крайна сметка още е на поста.

Интересното е друго – към датата на заемане на поста сега „бедната“ кметица декларира 22 300 лева налични средства и още 11 580 на банков влог. Тоест общо е разполагала с 33 880 лева. Данни за кредити или други задължения не отбелязва. Щом поема „Младост“ Десислава Иванчева започва да получава 2300 лева заплата месечно. На 19 май 2017 година Столичният общински съвет гласува увеличение на заплатите на кметовете във всички 24 района. В „Младост“ повишението е с 200 лева и Иванчева започва да получава 2500 лв. Така за цялото си управление до ареста й кметицата е взела още поне 28 000 лв. трудово възнаграждение.

В декларацията й при встъпване в длъжност Десислава Иванчева посочва, че притежава апартамент в Младост от 46 квадратни метра, вила в местността Рибарица, половината от двора, идеална част от гараж в София и част от парцел в Драгоман.

За 2017 година кметицата е подала уведомление, тоест няма кредити или някаква друга форма на задлъжнялост, която да наруши финансовата й стабилност. Въпреки това тя може благородно да завижда на своята заместничка Биляна Петрова.

Когато заема поста, Петрова декларира на свое име 27 500 лева налични средства и банков влог от 2773 евро. Плюс още четири влога за общо 61 493 лева. Фактите показват, че тя е имала общо над 90 000 лева, когато става дясна ръка на Десислава Иванчева в управлението на „Младост“.

Отделно имотното й състояние също не е никак лошо – притежава идеални части от апартамент и ателие в София, от два етажа от къща и парцел, пак на територията на столицата, както и от къща с дворно място в Брегово.

Изкуството да заблуждаваш

„Нека бъдем съпричастни към две жени, които бяха „сготвени“ защото се бориха за справедливи социални и граждански каузи!“, така пише в призива за дарения в социалните мрежи, под който е посочена и банковата сметка на името на майката Любка Иванчева.

Тук е нужно да се запитаме за какви „справедливи и граждански социални каузи“ са се борели Иванчева и Петрова.

Първата бе избрана за кмет случайно, а не толкова благодарение на обещанията си, които се оказаха заблуда. Започнаха протести заради едно спорно разрешително за строеж, ГЕРБ свали доверието си тогавашната началничка на района Цвета Авджиева и тя си подаде оставката. Иванчева се появи от нищото – протестираща срещу презастрояването. Надушиха я опитни политици от малката партия „Нормална държава“, подкрепиха я. Към тях се присламчиха ПП „Зелените“ и обшинари от ДСБ.

На балотажа през ноември 2016-а хората гласуваха срещу Мария Илиева, защото беше от ГЕРБ, а не защото Иванчева е компетентна или защото обеща да спре презастрояването (което не направи). Просто беше избрана, защото до скоро бе част от хората от квартала и не бе натоварена политически. След като седна в кметския стол, тя си назначи приятелите от кафетата и градинките, като пример за това е Биляна Петрова. И „Младост“ умря административно – старите експерти напуснаха, защото „такова некомпетентно нещо като Иванчева не бяха виждали“. Останаха само „гражданите“, които вече бяха управленци. Но, както призна Георги Кадиев от „Нормална държава“, разграничил се от Иванчева още миналата година - „Като си добър протестиращ, не значи, че ще си добър управляващ“.

Накрая освен „Младост“, в непрофесионализма на Иванчева се загуби и тя самата. И може би е решила, че щом не може да води района, поне ще изкара някакъв кяр. Но все пак съдът има последната дума. А дотогава нека кметицата и заместничката й не вкарват в кампанията си за невинност и лъжата, че са едни бедни женици, които дори пари за закуски нямат. Все пак сами са си попълвали декларациите. Или и това е постановка и някой е подхвърлил всичко в Сметната палата?

Коментари

Задължително поле