Българин в Швеция: В Германия е разрешено най-много двама души да се срещнат, тук числото е 500

Кадър от БНТ

Около 2 500 са потвърдените случаи на коронавирус в Швеция. На този фон българи, които живеят в скандинавската държава, са притеснени от липсата на мерки срещу заразата. Изпратиха ни кадри, на които се вижда, че социалният живот кипи с пълна сила. Нашият сънародник Лахан Конов, решил да се самоизолира на 200 километра от Стокхолм, разказва пред БНТ: "Когато в Германия се разрешават двама души да се срещнат най-много, тук числото е 500".

в Германия е разрешено двама души да се срещнат най-много, тук числото е 500

Малка къща в гората, пълна с провизии за достатъчно време - така Лахан Конов е решил да се погрижи за бъдещи по-лоши времена. Българинът живее в Швеция от 80-те години. Притеснен е от липсата на мерки в борбата с коронавируса.

"Тук не се правят тестове дали си болен. Изобщо не се правят, от много отдавна. Само съвсем в началото направиха няколко и след това прекъснаха. Затова не се знае в страната каква е ситуацията и колко души са болни", заяви Лахан Конов.

Човек с маска навън не може да се види. Никъде нямало. Болниците също отчитат недостиг.

"Само допреди няколко дни Стокхолм, който е 2 милионен град, разполага с 90 места за интензивно лечение", каза Лахан Конов.

Училищата, институциите и ресторантите работят. Пълно е с клиенти. В магазините дистанция не се спазва. Децата играят навън. А в спортната зала може да се поплува.

"От вчера е взета много интересна мярка за цялата страна, където в ресторантите няма да се разреши да се яде прав на бара, а всички трябва да са седнали. Тука мерките са на това ниво", каза още българинът.

Коментари

Задължително поле