Българин е баща на евронудизма

Париж през втората половина на ХIХ век.

Вълко Нейчов се съблече в Париж и показа голата истина

Той първи застава гол пред камерата в сърцето на Европа

Евронудизмът е авангардно течение в експерименталната психология. Нашумя последните години и печели все повече последователи. Целта е чрез разсъбличане на лъжата да се покаже голата истина. Демаскиране на различните стандарти, които Европейският съюз прилага към членската маса. Като случаят с превозвачите например.

Най-отговорно заявяваме, че баща на евронудизма е българинът Вълко Нейчов. Той първи застава гол пред камерата в сърцето на Европа. Още през Възраждането Вълко се щрака на кадро и илюстрира какво ще ни се случи.

След Освобождението актовата фотография трепетно минава от ръка на ръка между нашите политически мъже. Някои възмутено цъкат с език. Други многозначително сучат мустак. Трети откровено свалят шапка на този бабаитлък.

Макар и разделено, отечеството току-що е отхвърлило петвековното иго. Нужни са ярки фигури за строители на младата държава. Люде, скъсали с вехтото мислене, носители на нестандартни идеи, пионери на непозната сетивност. В челните редици на новаторите изправя гола снага тъкмо Вълко Нейчов.

На 9 февруари 1881 г. и Константин Иречек вижда снимката. Показват му я в дома на просветния министър Михаил Сарафов. Европеецът записва в дневника си: „Видях неговата фотография (от Париж): гол с огромен изправен полов орган!“ Иречековото перо се е сепнало по средата на изречението и го е довършило на латински. Така фразата след думата „гол“ звучи научно и не боде очите.

Вълко Нейчов е роден през 1843 г. в героичното село Поибрене. Минава през панагюрското училище, школува при Сава Филаретов в София, при Йоаким Груев в Пловдив и заминава да се дообразова в Париж. Тук учи право и се връща „цял адвокатин“.

Назначен е за заместник на главния прокурор в Източна Румелия. Избран е и за депутат в Областното събрание, тамошният парламент. Още на първото заседание през октомври 1879 г. вади от джоба голата снимка и я пуска по банките. Целта е да покаже какъв човек е влязъл в камарата - с една глава (долната) повече от всички останали горни!

И за да разсее съмненията, че фотото е автентично, а не мистификация, отново се съблича. „Заместникът на прокурора Вълко Нейчов в Пловдив гол тичал из града...“, свидетелства пак Иречек.

Нудистът бил оперен юрист. Веднъж сред зима в Битоля пътя му запушил някакъв турски офицер. Тротоарът бил тесен, един от двамата трябвало да нагази в снега, за да стори място. Поробителят сбутал Вълко: „Бре, гъзодавецо, не виждаш ли, че съм държавен чиновник и си длъжен да ми отдаваш почест?“

„Ти ядеш царския хляб, но не знаеш държавните закони“, контрирал го парижкият възпитаник. После направил писмено оплакване и чалмата отнесла три дни арест.

След Съединението през 1885 г. Вълко Нейчов се прехвърля от пловдивския в софийския парламент. Панагюрско го прави пожизнен народен представител - той е на своя пост чак до кончината си през 1912 г. Друго е да имаш в камарата славен човек като Нейчов, гордеела се околията.

Независимо дали говорел за външната политика или за цената на яйцата у нас, Вълко винаги завършвал речите си с вик за бедното Панагюрище, на което трябва да се помогне. Колеги по банка го сравняват с Катон Стари, който в римския сенат увенчавал своите с неизбежното: „Картаген трябва да загине!“

„Днес г. В. Нейчов надмина себе си. Той държа една реч, която никой от депутатите не разбра, защото говори на... френски!“, информира вестник „Вечерна поща“. На 13 ноември 1903 г. носталгия затресла Вълко по младините. Спомнил си за вечния Париж и разказал как се срещнал с Александър II в Елисейския дворец. Как императорът се просълзил като разбрал, че говори с представител на мъченическа България. Как се прегърнали и целунали.

„Той си каза речта на френски и депутатите турци го зяпаха с любопитство, защото слушаха един език от трибуната, който има по-големи права от турския“, хроникира газетата.

Не всички съвременници са имали сетива да оценят по достойнство Нейчовото дар слово. През 1906 г. той обнародва най-стойностното от ораторското си изкуство. Заглавието гласи:

„Две речи, държани в Поибрене на 11 май 1906 година, едната, първата, на водосвета в училищния двор по случай двойния празник тоя ден, Христово възнесение и светите Кирил и Методий; другата, втората, на банкета в голямата кошара Сърбиново, един час разстояние от това в червената скала от лявата страна на Тополница с нейната мряна риба от вкус за трапезата на короновани глави“.

Четивото попада у Стоян Михайловски, който вместо да се потопи в магията на думите, го къса на дребно. После хвърля парчетата в печката и гнусливо си измива ръцете. Със сапун!

За разлика от Михайловски, Иван Вазов е почитател на евронудиста. Той е виждал актовата фотография в Областното събрание, където е бил депутат. Десетилетия по-късно Вазов пак се любува на голия Нейчов, но не на снимка, а на живо - едно към едно. Това се случва в Княжево, където двамата топят телеса в минералната баня.

„Ах - възкликва поетът, - аз имам там рядкото удоволствие да срещам често нашия оригинален сладкодумец и философ г. Вълко Нейчов, който сега вкушава поезията и балсамическия въздух на тамошната природа. Често нашите весели разговори, поръсвани с прелестни духовитости от г. Нейчова, се прекъсват и той с едно юношестко въодушевление ми декламира на латински стихове от Хорация, втълпени неизличимо в паметта му още от Сорбоната, дето е придобил науката си.“

В басейна Вълко настойчиво кани Вазов да му гостува в родното село. „О, ще дойда, бай Вълко - обещава той, - ще дойда в твоето поетическо и скъпо Поибрене и там ние с тебе ще изпитаме неизразимото щастие да се разговаряме върху поезията, любовта, младите жени и нашите младежки спомени, с боси крака, цопнати във вълните на Тополница, както правят черногорските сенатори, когато имат заседание край реката!“

Черногорците искали да подражават на Вълко, но от стеснителност се заголвали само до коленете.

Вълко Нейчов е леонардова фигура с особен принос не само в европейската, но и общочовешката история. Въведеният от него авангарден нудизъм вади наяве голата истина. Политиците навсякъде по света във всичките си трансформации и превъплащения са с „огромен изправен полов орган“. Който очевадно е насочен към електората.

Коментари

Задължително поле