Българин препрограмира кожни клетки в сърдечни Откритието ще послужи при трансплантации

Проф. Николай Желев, директор на Центъра по медицински биотехнологии в град Дънди, Шотландия

Кожни клетки могат да бъдат препрограмирани в сърдечно-съдови с цел изграждане на сърца. Откритието е на екип учени, сред които и българинът проф. Николай Желев, директор на Центъра по медицински биотехнологии в град Дънди, Шотландия. Това стана ясно в понеделник по време на Световния конгрес по биооткрития 2017, който е до 19-и юли и се провежда в Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

Проф. Желев е възпитаник на учебното заведение и от 30 години живее и работи в Шотландия. Откритието на екипа му ще бъде използвано в бъдеще за трансплантации.

Ученият работи в сферата на раковите изследвания и стволовите клетки. “Напоследък има бурно развитие в тази област. Сега имаме възможност да препрограмираме клетки, както препрограмираме компютри, да накараме една клетка да изпълнява други функции. Това е особено важно за такива клетки, които не могат да се делят като кардиомиоцитите – клетките, които изграждат нашето сърце”, обясни проф. Желев.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Браво. Първо наш частен спътник, сега и този човек…. на добре вървим щом можем да дадем такива хора на света. Надарена нация сме си.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.