Българите във Великобритания запазват правата си след Брекзит (обзор)

Снимка: Архив

Трябва да продължим да работим с британските служби срещу тероризма, те са важен партньор, каза министър-председателят

Да няма правен вакуум за нашите компании

Ще настояваме да остане безвизовото пътуване

Лондон да продължи да спазва финансовите параметри

Съветът на ЕС е приел по предложение на България и на нашия постоянен представител към ЕС Димитър Цанчев ЕС да демонстрира особена бдителност по отношение на правата и интересите на гражданите, на необходимостта от поддържане на амбициозни условия за равнопоставеност, съответно и в частния случай България и Великобритания. Това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата на върха в Брюксел днес, на която европейските лидери одобриха споразумението за излизането на Великобритания от ЕС (виж вдясно – бел.ред).

“За българските граждани, които живеят във Великобритания, за българските фирми и бизнес, а и на реципрочна основа, защото много британци пък живеят в България”, допълни Борисов относно правата на българите на Острова и на британците у нас. България ще настоява и да се пътува до Великобритания без визи както досега. Премиерът отбеляза, че споразумението предвижда уреждането на статута на европейските граждани, които живеят, работят и учат във Великобритания с реципрочни гаранции. Борисов бе категоричен, че България ще настоява, по линия на специалните служби, борбата с тероризма и трафика на хора, Великобритания буквално да е част от ЕС, защото Лондон има “много мощни и много добри служби и действително са изключително важен партньор, може би същото важи и за НАТО”.

Борисов припомни, че тепърва ще се работи още за бъдещите отношения. “Специално за това съм убеден, че трябва да постигнем максимално добри отношения. Сега тепърва ще се говори по тази тема, след като минат гласуванията в парламента. Затова сме си дали две години с възможност, ако не се постигне в това време споразумение, още две години да се работи”, поясни Борисов.

“Това е исторически ден, но в негативен план, защото една държава, Великобритания, напуска Европейския съюз. Одобряваме споразумението по чл. 50 и политическата декларация, но това не е краят на този процес”, каза още Борисов по повод срещата на лидерите на 27-те в Брюксел с британската премиерка Тереза Мей.

Борисов бе категоричен, че Великобритания трябва да продължи да спазва финансовите параметри: “Да се спазват всички договорености, за да няма правен вакуум за нашите компании, да се избегне твърдата граница между Ирландия и Северна Ирландия, това се договорихме. Подкрепихме и темата за вредните емисии. След излизането на Великобритания да не се разпространи върху повече държави, тъй като знаете - заради диверсификацията, поне така се обяснява в България, преди години когато сме си дали въглищните централи на практика на други компании, ние сега поемаме и всички плащания на вредните емисии”.

 

Кралството плаща 44 млрд. евро за развода

Предстои гласуване в парламента в Лондон

Евролидерите на днешната си среща на върха в Брюксел одобриха два документа за Брекзит - окончателното споразумение за условията, при които Великобритания ще напусне ЕС, и политическа декларация за бъдещите отношения на кралството със съюза.

Един от ключовите моменти в първия документ е сумата, която ще плати Лондон за развода си с ЕС - 39 млрд. паунда или 40 млрд. евро. Същият документ предвижда преходен период от 29 март 2019 г., когато кралството фактически излиза от ЕС, до 31 декември 2020 г., в който на практика няма да има промяна в отношенията Лондон-Брюксел и през който ще се преговаря за бъдещите отношения.

Политическата декларация е пътна карта за бъдещите връзки, в която е заложено запазване на безмитния режим и продължаване на свободното движение на стоки и капитали, но не и на хора и услуги.

Следващата стъпка, която предстои, е британският парламент да одобри споразумението за Брекзит, като гласуването се очаква идния месец. Ако това стане, предстои гласуване в Европарламента. Към момента обаче няма категорично мнозинство за подкрепа за сделката в парламента в Лондон. Вариантите какво ще се случи, ако тя бъде отхвърлена, са доста. Единият е да се опита повторно гласуване няколко седмици по-късно. Вторият е Великобритания да напусне ЕС без сделка. Има и вариант да се опитат преговори за нова сделка.

 

Юнкер: Най-голямата работа едва сега започва

Меркел нарече сделката „дипломатически шедьовър”

Постигнатото споразумение за напускането на Великобритания беше единствената възможна сделка. Доволни сме от постигнатия резултат, но денят е тъжен. Не е време нито за аплодисменти, нито за шампанско, заяви шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер след Европейския съвет, на който бе одобрена сделката за Брюксел.

Юнкер подчерта, че “най-голямата работа едва сега започва”, вероятно визирайки предстоящото гласуване на споразумението в британския парламент, както и преговорите за бъдещите отношения между кралството и ЕС.

“Пред нас остава труден процес на ратификация, предстоят още преговори. Независимо как ще приключи всичко, сигурното е, че ще останем приятели до последния ден, а дори и с ден повече”, каза пък председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние определи споразумението като честно и балансирано. “Ще останем съюзници, партньори и приятели”, увери той.

Канцлерката Ангела Меркел нарече постигнатото споразумение “дипломатически шедьовър”, но добави, че все още съжалява за решението на британците да напуснат ЕС след 45-годишно членство.

 

Най-добрите дни са пред нас, увери премиерката

Мей не е тъжна, избегна въпрос за оставка

Очаква подкрепа от депутатите в Лондон

Британската премиерка Тереза Мей заяви, че за разлика от своите колеги в ЕС, не се чувства тъжна, предаде БТА.

На пресконференция след днешното заседание на Европейския съвет тя посочи, че е пълна с оптимизъм за бъдещето на своята страна.

“Британците не искат повече да спорят. Постигнахме възможно най-доброто споразумение. Най-добрите дни са пред нас. Парламентът в Лондон е длъжен да изпълни волята на избирателите. Хората решиха да напуснем ЕС и вярвам, че доверието в политиците ще бъде запазено с подкрепа за постигнатата сделка”, заяви Мей.

По нейните думи, ако споразумението не получи необходимата подкрепа, това би довело до повече разделение и несигурност. Тя обаче избегна въпроса дали би подала оставка, ако сделката за Брекзит не бъде одобрена от парламента.

 

Брекзит като триумф на провала

Краят на началото

Благовест Бенишев

„Това е максималното, което всички заедно можеше да постигнем. Както Тереза Мей и нейното правителство от една страна, така и Европейският съюз от друга. Няма победители днес, никой не печели, а губим всички. Но предвид контекста и това е приемливо.“ Така прагматично, делово и по холандски премиерът на Нидерландия Марк Рюте описа резултата от извънредния Европейски съвет, на който бе подписано „окончателното споразумение“ между Великобритания и ЕС, при какви условия Обединеното кралство напуска общото семейство и как ще се градят бъдещите отношения на Албиона с Блока. Habemus Brexit!*

На 28 месеца от референдума от юни 2016 г., на който, отделно от различните индустриални и търговски лобита преследващи печалбарските си цели, най-вече британските политици заблудиха избирателите с липсата си на елементарни познания за функционирането на ЕС. И на малко повече от четири месеца от края на двугодишният период, определен по член 50 от Договора за ЕС (ДЕС), в рамките на който процесът трябва да е окончателно приключил, преговорите за Брекзит очаквано доведоха до сделка в ущърб на всички страни.

Европейският съюз макар и привидно да защити максимално позициите, с които влезе в безпрецедентния преговорен цикъл – правата на гражданите, границата на остров Ирландия, сметката за развода и бъдещите финансови ангажименти – все пак губи важен член. Британците пък – независимо дали са от искащите или не излизане от обединена Европа – ще трябва да се примирят, че действителността е по-различна от празните обещания и няма как отношенията с ЕС, когато си извън, да са толкова ползотворни, колкото ако си вътре. Ако продължат да настояват за Брекзит, разбира се. В следващите две седмици Тереза Мей ще трябва да убеди собствената си разединена партия, че постигнатото е най-доброто. А оттам и да преведе споразумението през парламента. При неуспех вариантите са малко, но пък екстремни: отхвърляне на сделката, смяна на премиера и опит за предоговоряне с Брюксел, което ЕС няма да приеме или втори референдум, на който британците да решат дали искат да напуснат ЕС при договорените условия или да останат вътре.

* Имаме Брекзит! От израза на латински език: „Habemus papa!”, с който се обявява новоизбрания глава на Римокатолическата църква

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа