Българите започнаха да харчат за дрехи и домакински уреди

Продажбите на храни и напитки през септември нарастват с 2,9% спрямо август.

Онлайн продажбите с 6,7% ръст

Българите започват да харчат повече пари за дрехи и битови уреди. През септември оборотът в търговията на дребно е нараснал с 2,8% спрямо август, обявиха от НСИ. Това ни поставя на първо място сред страните от ЕС. Общо за ЕС оборотът през септември се свива с 1,7%. Явно докато европейците са свили покупките си, българите са по-оптимисти и са започнали да харчат.

През септември търговията на дребно с дрехи, обувки и кожени изделия у нас нараства с 6,6% спрямо предходния месец, а общо за ЕС има спад с 6,3%. У нас търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за дома се увеличава с 2,1%, докато в ЕС има спад с 1,8%. Продажбите на компютърна и комуникационна техника в България нарастват с 1,9%, при спад с 0,2% в ЕС.

Същата е тенденцията и при храните. У нас търговията на дребно с храни, напитки и цигари се увеличава с 2,9%, докато общо за ЕС намалява с 1,1%. През септември в ЕС спад от 4,4% има дори при онлайн продажбите, докато у нас те нарастват с 6,7%. При лекарствата отново се различаваме от общата тенденция в ЕС. У нас продажбите на лекарства, козметика и тоалетни принадлежности са се увеличили с 5,3%, докато общо в ЕС има спад с 1,8%.

Българите са започнали и по-често да пътуват и да ходят с коли до офиса си. Продажбите на горива са нараснали с 2,9%, при спад с 0,5% в страните от ЕС.

Все още обаче оборотите у нас са по-малки спрямо ситуацията преди пандемията. Продажбите в търговията на дребно са с 6,7% под нивото от септември миналата година. Най-голям е спадът при търговията с дрехи и обувки – с 15,1%. Но продажбите на мебели и битова техника и онлайн доставките нарастват дори спрямо септември миналата година – съответно с 4,2% и 54%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес