Българите станаха топклиенти на имотния пазар край морето

Руснаци продават собствеността си

Българите са основните играчи на имотния пазар във Варна. След като години наред руснаците доминираха като купувачи на ваканционни жилища, сега сънародниците ни са №1 и в този сегмент, твърдят брокери. Според тях от година и половина руснаците нямат никакъв интерес към покупки на недвижимости, а част от тях дори бързат да се отърват от имотните си портфейли, като ги продават дори с 10% под пазарната цена. Така получават значителна сума в евро спрямо рублата и реализират свои планове с тези средства. Друга причина за спада на интереса им е въведеният от миналата година в Русия 13% данък за новозакупени имоти зад граница.

Всичко това е довело до спад на сделките край морето през миналата година - в Балчик с 11%, в Бяла с 18%, в Каварна с 14%. Ръст от 4% бележат само покупко-продажбите на юг - в Поморие. Във Варна и без руснаците обаче търсенето на недвижима собственост изпреварва предлагането, реално има повече купувачи и цените на жилищата устойчиво растат. „Причина за това е фактът, че Варна най-сериозно след София привлича вътрешната миграция.

Освен това е голям университетски център в сравнение с Бургас и Пловдив и има приток на млади хора“, посочи Добромир Ганев, зам.-председател на Националното сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ). Моряците и живеещи зад граница българи са другите големи групи купувачи. Те инвестират най-много в имоти поради това, че липсват много алтернативи за пасивна доходност. „Профилът на купувачите се различава. Идващите от по-малки градове българи търсят жилища в кварталите, докато живеещите в чужбина търсят по-престижни имоти не само с инвестиционна цел, а и с намерение да се върнат да живеят тук“, коментира Диана Кирова, управител на агенция „Киров Груп“.

Цените на панелките в кварталите Владиславово, Кайсиева градина, Възраждане, Младост са по-ниски от средните за града 600-750 евро/кв.м, а новодомците там по правило обезпечават сделките с ипотечен кредит заради сравнително изгодните условия, които банките предлагат. Според брокери, половината от сделките стават със заеми, а другата половина - с пари в брой.

Най-търсени в момента са двустайните и тристайните жилища, които са строени през последните няколко години, посочи Добромир Ганев. Предпочитани от млади семейства и възрастни хора са затворените комплекси, които се строят основно в зоните извън центъра и предлагат по-високо ниво на сигурност.

Има и тенденция хората да търсят по-големи жилища, като продават по-малките. Семейства с по-голям бюджет търсят имоти в центъра или близо до морето, ново и по-луксозно строителство или в затворени комплекси. Там цените стигат до 1000-1500 евро/кв.м. Въпреки това не спада и интересът към сделките с малки апартаменти, основно с инвестиционна цел, като най-търсени са обекти в районите около университетите.

Варна е най-привлекателна след столицата за вътрешни мигранти и млади хора

С 12 000 сделки за миналата година Варна се нарежда сред шестте града у нас, в които има ръст на покупко-продажбите на недвижима собственост. Започнатите през 2017 г. жилищни сгради са 390 с 2600-2700 апартамента, а издадените разрешения за строеж са за още 570 сгради, сочат данните на НСИ, чиято най-голяма регионална структура е именно във Варна. За последните 3 г. цените са нараснали с 15-16%, което прави морската столица вторият най-скъп град на имотния пазар след столицата. „Бурното застрояване и финансирането на нови проекти е свързано с абсолютно реални ръстове и на макроикономическите параметри, с по-доброто състояние на компаниите, увеличаването на доходите, макар и с малко, по-добри оферти от банките и по-малък риск“, коментира Ганев.

За разлика от София обаче наемите на жилища край морето са заковани - средно от 300 до 1000 лв. месечно, според квадратурата и локацията. Въпреки това от бонуса се възползват предимно студентите и работещи в града чужденци, тъй като наблюденията на брокери сочат, че намерилите работа във Варна жители на по-малки градове предпочитат да си купят дом, а не да живеят под наем.

Коментари

Задължително поле