Задържаха банкерка в Нова Загора за кражба на близо 400 000 лева

Шанън Дохърти: Ракът беше подарък

Машина откъсна китката на работник в Лом

Мъгла затвори всички бургаски пристанища

Цветанов: Предложението ни за връщане на преференциите е водено от обществения интерес, а не от ултиматумите на БСП

Дават 100 хиляди евро за мечтания дом 50 лв. на месец за охрана, видеонаблюдение и поддръжка на зелените площи

Намериха след 4 дни старец, пребит, заключен и ограбен Двама са задържани, изяснява се имат ли връзка с грабежа

Ради Лазарова: Свободна жена съм Приоритетите ми в момента са детето и работата, признава младата дизайнерка

Задигнаха 3860 лева от оборота на заведение в Търново Парите били в незаключена каса

Каракачанов: БСП смятат, че през парламентаризма може да си правят предизборна кампания

Разкриха срещите, в които „Верея“ играе съмнително

Преследван от полицията се самовзриви в Кайро

Волен Сидеров: Ще покажем, че сме коалиция, която ще изпълни управленския мандат

Меган Маркъл прелетя 5000 км заради парти, посветено на бебето й

66-годишен даде 16 000 лв. на ало измамници в Силистренско

България в топ 5 на страните от ЕС по дял на добавена стойност на добивната индустрия към икономиката

Минерално-суровинната индустрия в България има дял от 1,1 млрд. лв. или 3% добавена стойност в икономиката. Това поставя страната ни в топ 5 сред членки на Европейския съюз по размер на добавената стойност. Това съобщи Лъчезар Богданов от консултантската компания „Индъстри Уоч“, представяйки анализ и оценка на минната индустрия на България.

Преди нас са по дял добавена стойност са само Румъния (6%), Хърватска (5,6%), Полша (4%) и Дания (3,4%). 

По думите му 3% от изплатените заплати в страната са на служителите в сектора, а те заемат дял от 1,3% от заетите лица в страната. 2% от произведената продукция в икономиката е точно в минния бранш.

Изследването показва, че производителността на работещите в бранша в страната е по-голяма спрямо другите сектори. В абсолютна стойност това прави 23 562 лв. на служител, докато добавената стойност в строителството е само 11 431 лв. на работник.

По данни на НСИ производителността на труда в минния бранш е 46,3 пункта от максимум 50. Като това поставя сектора на първо място в страната с най-висока производителност на труда.

Според Богданов добивната индустрия е 4-я сектор с най-висока заплата в България, което е 1,5 пъти над средната за страната.

Според камарата експертният анализ показва, че страната ни е сред лидерите на европейската минна индустрия, и че тежката индустрия у нас може да работи за насърчаване на инвестициите както в нови минни проекти, така в проекти с добавена стойност по производствената верига. 

Токът ще поскъпне между 35% и 40%, ако затворят ТЕЦ-овете от „Марица-Изток“ заради новата директива на ЕК, която предвижда по-високи прагове на емисии за индустрията. Това обяви инж. Иван Андреев, изпълнителен директор на Българска минно-геоложка камара (БМГК) пред журналисти. По думите му евродирективата за по-високи прагове на емисиите може да закрие цели индустрии.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Тия всички лъжат. Аз исках да изкарам някой лев отгоре, защото не ми достигат парите за да гледам семейството си, благодарение на калпавото управление на държавниците ни в големи кавички. Опарих се от някакви си СГЛ МС ИЮ, дето и лиценз нямат даже да търгуват с акции. После се оказа, че са нелегални тук. Аман от измами и измамни управници!

  2. Ми то дали ще те лъже тоя, дали ще са еврофутбол, дали ще са 24 трейд, дали ще са националналотария, банки… кой ли не ни лъже. То не остана нищо свято, а богатитеискат да станата по-богати на грба на бедните хорица.

  3. Лихвите се брутални. Що за глупости. Както и че заплатата у София била 1000лв средна… как не съм забелязал подобна тенденция. Най-добре са само мошеници, като 24 трейд с шефа си Тави Петреску , дето те лъжат за да купуваш акции. То на тия скоро икономическа полиция им е направила проверка по офисите. Трябва да плащат глоби и ги съдят,м ама въпреки това лъжат хората да им дават още пари. Белким някой балама се навие. После, като почне да печели пари и вложи реални пари и е до там. Рязко почват фирмите на които е взел акции да се дънят, да им падат цените или рязко се оказва, че нищо не разбира от залози за спорт, мачове и карти..

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.