България в топ 5 на страните от ЕС по дял на добавена стойност на добивната индустрия към икономиката

Минерално-суровинната индустрия в България има дял от 1,1 млрд. лв. или 3% добавена стойност в икономиката. Това поставя страната ни в топ 5 сред членки на Европейския съюз по размер на добавената стойност. Това съобщи Лъчезар Богданов от консултантската компания "Индъстри Уоч", представяйки анализ и оценка на минната индустрия на България.

Преди нас са по дял добавена стойност са само Румъния (6%), Хърватска (5,6%), Полша (4%) и Дания (3,4%). 

По думите му 3% от изплатените заплати в страната са на служителите в сектора, а те заемат дял от 1,3% от заетите лица в страната. 2% от произведената продукция в икономиката е точно в минния бранш.

Изследването показва, че производителността на работещите в бранша в страната е по-голяма спрямо другите сектори. В абсолютна стойност това прави 23 562 лв. на служител, докато добавената стойност в строителството е само 11 431 лв. на работник.

По данни на НСИ производителността на труда в минния бранш е 46,3 пункта от максимум 50. Като това поставя сектора на първо място в страната с най-висока производителност на труда.

Според Богданов добивната индустрия е 4-я сектор с най-висока заплата в България, което е 1,5 пъти над средната за страната.

Според камарата експертният анализ показва, че страната ни е сред лидерите на европейската минна индустрия, и че тежката индустрия у нас може да работи за насърчаване на инвестициите както в нови минни проекти, така в проекти с добавена стойност по производствената верига. 

Токът ще поскъпне между 35% и 40%, ако затворят ТЕЦ-овете от „Марица-Изток“ заради новата директива на ЕК, която предвижда по-високи прагове на емисии за индустрията. Това обяви инж. Иван Андреев, изпълнителен директор на Българска минно-геоложка камара (БМГК) пред журналисти. По думите му евродирективата за по-високи прагове на емисиите може да закрие цели индустрии.

 

Коментари

Задължително поле