България е сред първенците в ЕС по управление на корабния трафик

Ученици от СУ "Св. Климент Охридски" зарадваха Росен Желязков и гостите на конференцията с подаръци - ръчно изработени сувенири на морска тематика.

Нова комуникационна система в пристанищата ще облекчава бизнеса

България е сред четирите водещи държави в Европа по мениджмънт на корабния трафик. Това заяви във Варна министърът на транспорта Росен Желязков. Той откри международната конференция "20 години Ръководство на корабния трафик в България", организирана от ДП "Пристанищна инфраструктура" /ДППИ/.

В момента приключва четвъртата фаза от изграждането на системата за електронно управление на корабния трафик стойност 10 млн. лв. Системата е интегрирана с други ведомства като "Морска администрация", "Гранична полиция", ветеринарен контрол, а след завършването й ще се работи за въвеждането на изкуствен интелект в управлението на корабния трафик. Предстои и автоматизация на процесите в автомобилната администрация.

"Пълната дигитализация ще е по-удобна за гражданите и бизнеса и ще отстрани възможността за корупционни практики", коментира Желязков.

В полза на бизнеса в пристанищата ще бъде въведена и комуникационна система, която ще даде възможност за електронен обмен на информация по цялата верига от участници в логистичния процес, съобщи генералният директор на ДППИ Ангел Забуртов.

Според него финансирането на този проект е осигурено, а до месец и половина се очаква да бъде подписан договор с изпълнител. Системата ще заработи до 3 г. първо в морските пристанища Варна и Бургас, а по-късно и в речните. През следващата година има шанс да започне и удълбочаването на канала море-езеро с 2 метра, което ще подобри възможностите за развитие на терминалите в терминалите във Варненското езеро, уточни Забуртов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България