Астрономическата есен настъпва в 10:50 часа

Британският туроператор „Томас Кук“ обяви фалит

Сериалът „Чернобил“ спечели три награди „Еми“

Закритото депо за отпадъци в Дупница продължава да се самозапалва

Очаква се интензивен трафик по пътищата след почивните дни

Отцепен е районът, където се беше барикадирал мъж в „Овча купел“, търси се второ оръжие

Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 23.09.2019

На 23 септември 2019 да почерпят

Отиде си проф. Юлиан Вучков

Патрулка катастрофира с цивилен автомобил докато преследва беглец

Милен Михов, ВМРО: Мая Манолова граждански кандидат за кмет е като сняг през юни

Евклаз – за бяла и черна магия По-скъп от диаманта

Хиляди швейцарци протестираха срещу изграждането на 5G мрежа в страната

Моторист загина на Е-79 край Дупница

Арабските партии в Израел подкрепят Бени Ганц за премиер

България започва изграждането на нова научна лаборатория на Антарктида

Снимка: Архив

България започва изграждането на нова модерна научно-изследователска лаборатория на Антарктида, на съществуваща там българска полярна база. Това съобщи в Пловдив проф. Христо Пимпирев, директор на Националния център за полярни изследвания. Той добави, че вече е приключил архитектурният конкурс.

В продължение на четири дни Пловдив е домакин на най-голямата международна среща на Съвета на мениджърите на Национални антарктически програми (COMNAP).

„Ние се гордеем с това, което имаме нашата полярна база и нашата арктическа програма, защото това е лицето на страната пред целия свят. Там всеки, който дойде казва: Идвам в България, затова ние действително трябва да покажем най-хубавото“, каза проф.Пимпирев.

Това е целта на арктическата ни програма, с нашите учени, с привличането на млади хора, които горят, за да работят за тази кауза, защото на Антарктида трябва да се посветиш, добави още той.

По думите му през настоящия полярен сезон ще се изпълняват нови научни проекти, за да се прави наука, която е конкурентна на световната наука и световните постижения. Всичко, което се публикуваме там, е на английски, и е за света, нашата наука е световна в Антарктида.

Той каза още, че предстои обявяването на конкурс за оценяването на подадените проекти, миналата година бе първият такъв конкурс, имаше 25 подадени проекти, от които са избрани седем.

На събитието присъстват 175 делегати от 36 държави от цял свят. То е организирано от Българският антарктически институт и Министерството на образованието и науката.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.