АБВ-Младежи настояха за сваляне на санкциите срещу Русия

Хиляди ще подкрепят инициативата на Столична община за отказ от лични автомобили в Деня за по-чист въздух

Трима работници загинаха при адска катастрофа край Хитрино

Три от перголите на площад „Славейков“ са монтирани

Саудитска Арабия е против международно разследване на случая Хашоги

АБВ против чужди ракети у нас Румен Петков разговаря с руския посланик Н. Пр. Анатолий Макаров

Отвориха Троянски проход за камиони

Приключи българо-румънското противоминно учение „Посейдон 2018”

Полицаи откриха ферма за канабис в туристически комплекс (СНИМКИ)

Министър Каракачанов: Не приемам критиките, които президентът непрестанно отправя, вземайки страната на опозицията

В Кипър зоват феновете за подкрепа

Бюджетната комисия отхвърли ветото на Радев за данъчните закони

Изпускане на отпадъчни води от мандра установиха екоинспектори

Бербатов поздрави „Фулъм“ за Раниери

Кристиано Роналдо вдига сватба

България и Балканите от веки веков са в Средна Европа Трудно оспоримият природогеографски факт е неглижиран от политиците

Карикатура Иван Кутузов - Кути

България и Балканите са част от Средна Европа, а не от Източна Европа – този трудно оспорим природогеографски факт до такава степен е неглижиран от европейските политици, че геополитическите понятия на идеологическата блокова принадлежност почти са изместили реалните факти от географията и историята на земите и народите.

Запад и Изток – са два термина, придобили абсурден политически отенък, доста различен от посоките в компаса. До преди четвърт век Европа свършваше при Виена и всичко на изток от Австрия тънеше в мъгла и мрак.

България и Румъния бяха „Изток”, но пък Гърция, Финландия и Турция бяха „Запад”, а сега пък и балтийските страни са част от „Запада”, а дори и от Еврозоната. България и Румъния са си Запад спрямо Москва и Изток спрямо Брюксел.

Ако съпоставим политическата и природогеографската карти на Европа и обозначенията на регионите в тях, няма как да не се сблъскаме със странни разминавания в терминологичния апарат. Географите са свикнали с тях и сякаш не се дразнят, защото едното било природогеографска наука, а другото – политическа, тоест променлива в историческото време картина на междудържавното разположение на силите, а то, както се знае, е твърде изменчив фактор. Всъщност, политическата карта отразява моментното състояние на властовите възможности за завоюване и отстояване на държавните територии, а природогеографската карта отразява трайните непроменливи териториални дадености.

В каква част на Европа се намира България? Европа е най-големият евразийски полуостров, който поради изключително голямото си цивилизационно значение за цялата планета, реално представлява самостоятелен политически континент.

По официални данни най-западната точка на континента Европа е португалският нос Кабу да Рока (9°29’ з.д.), разположен на брега на Атлантическия океан, намиращ се в Западното полукълбо. Най-източната точка на континента е разположена в подножието на Полярен Урал, близко до Байдарацкая губа (67°20’ и.д.), като общо измерването в меридиани обхваща приблизително 76 мерни единици. Разстоянието по посока запад-изток между най-крайната западна и най-крайната източна точка е около 6800 км. Спрямо Гринуичкия (Нулевия) меридиан Европа е разположена в двете полукълба – Източно и Западно, като преобладаващата част е в Източното полукълбо.

Най-западната точка на съвременната държава България е връх Връшка чука при р. Тимок (22°21’и.д.), а най-източната е нос Шабла на Черно море (28°36’ и.д.). Всеки образован човек може сам да се увери чрез малки изчисления, че ако възприемем географското деление на Европа на Западна, Средна и Източна с относително съразмерни части, то България и Балканският полуостров попадат в Средна Европа, а не в Източна Европа. Ако се откажем от политически манипулативното деление на европейското пространство на две несъразмерни части и възприемем по-адекватното на реалността деление на Европа на три равностойни части, съобразени с природогеографските реалности, то става очевидно, че от гледна точка на географските координати по меридиани, измерващи отстоянието от нулевия Гринуички меридиан, България и Балканите се намират в Средна Европа, а от гледна точка на географските координати по паралели, измерващи отстоянието от Екватора – те се намират в Южна Европа.

Понятието Средна Европа, което е много разпространено до Втората световна война (макар и в твърде разтеглив контекст и съдържание), изведнъж изчезва и на негово място се въвеждат политически обременените понятия Западна и Източна Европа, които съответстват на западните разбирания за Западен свят и Източен свят. Като резултат от студената война възниква концепцията, според която в Западна Европа се включват всички страни, които застъпват позицията на САЩ по отношение на режима в Съветския съюз и страните от Източния блок, които изповядват съветската доктрина. Видимо е, че тази концепция е чисто политическа и няма нищо общо с географската реалност.

Съвременното ни официално регионализиране на Европа все още е доста политизирано с цел политическо психовъздействие върху населението. От географска гледна точка Европа обикновено се разделя на западна, централна (средна), северна, южна и източна (границата е по диагонална линия, свързваща делтите на Висла и Дунав), но Балканския полуостров твърде често е поставян в политическия регион, наречен Югоизточна Европа. Всъщност, строго научно погледнато, Балканите се намират в южния дял на Средна Европа. И следователно всички балкански народи следва да се самоопределят като средноевропейски народи, с произтичащите от това деление последици, включително и за самочувствието им.

Осъзнаването на този факт от реалността има огромно значение за бъдещето на региона, наречен Балкански полуостров и народите, съществуващи на балканските земи от хилядолетия. Това е тяхната земя, техния дом и те трябва да са наясно с неговата същност и статут. Балканската земя е тяхна собственост, на основание изначално придобивно право, но това право трябва да се охранява и брани, защото не са малко мераклиите да я „лапнат”.

Балканските земи и народи са били многократно завладявани, рязани и прекроявани от външни сили, а щом започнат да набират сила и придобиват международна значимост – и бомбардирани от други привидно християнски народи. Според т.н. Велики сили, т.е. големи по територия и военна мощ, дребните държави нямат право на самостоятелно съществуване. Сега искат от нас солидарност тези, които никога не са били солидарни с нас и винаги са се солидаризирали с враговете ни. Обвиняват ни, че сме били стоели в разкрачен стоеж между Запада и Изтока, вместо да клечим само на западния си или на източния си крак, тоест бавили сме се да направим правилния избор. За всеки от враждуващите помежду си гиганти, правилната позиция е неговата. Да, ама не! Всеизвестно е, че в рискова ситуация като сегашната, най-подходящата поза е с леко разкрачени крака, присвити ръце и юмруци, готови за отговор на всякакви крушета. Гръб в гръб, в кръгова самозащита – така трябва да отговорят балканците на мераците на тези, които се питат: „Кому принадлежат Балканите?“ и „Кой ще лапне Балканите“. Никой. Тези земи са от Бога поверени на балканските народи и те вече няма да ги предадат никому. И ще държат мераклиите надалече от земите си.

При сблъсъка на правото на силата със силата на правото хвърчат искри. Силата все още не е отстъпила на правото. Правото все още не е победило. Но и това ще стане.

В китайската „Книга на промените”, която императорите са били длъжни да знаят наизуст, има една хексаграма (11 ІІ), която гласи: „Хората (държавите) със „широка” натура, имащи склонност към авантюри, не трябва да бродят по околните пътища, забравяйки, че достигането на целите се осъществява по средния път.” Тогава се постига „Разцвет. Малкото си отива, идва голямото. Щастие и благоприятсване в делата.” (хекс. 11)

Живеем в безвремие. Времето на тъй наречените Велики сили е изтекло, а времето на духовно узрелите народи идва, но все още не е настъпило. Западните земи бавно потъват в мрака на Залеза. Зад източните земи едва се прокрадват първите лъчи на Изгрева. А по средата сме ние – почти узрелите народи на водоразделните възвишения, на средния път на благоразумието, баланса и въвеждането на реда в хаоса.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (16)

 1. Доста дълъг, но пък затова повърхностен коментар, плъзгащ се по митологични легенди и конспиративни линии, основаващ се метода на обобщението и от там като следствие на пряката манипулация, по същият начин по който всеки селянин с недостатъчно образование, но с достатъчно любопитство и солидно самочувствие на дългогодишен оператор на биологични единици с рога и копита би направил на чаша ракия в селският Хоремаг. За съжаление не става ясен смисълът и контекстът на същия, поради своята свенлива „ужнезаинтересованост“. Общо взето „доцентката“ я кара като на известният пример „пиле със зеле“, без да казва кой яде пилето, и кой зелето, може би поради срамежливост, може би поради невежество, а може и нарочно. Например нас българите през последните 150 години са ни „бомбардирали“ само Християнски народи, и в 90% от случаите Православни народи, като същите не са се „бомбили“ никога по между си, но пък доста често всичките заедно са „бомбили“ нас! Т.е. всяко подобно обобщение е априори манипулация. А ако някой четящ осъзнае това, което е доста трудно, поради слабата образованост на матриала, първото нещо което ще му хрумне първосигнално за да изрази мнението си за така елементарно обобщаващият „балкански“ коментар е някой сочен израз на легендата Стоичков. Това по отношение на позата „Гръб в гръб“, която е 100% -ва измислица, както посочих по-горе и реалната досегашна стойка е „Всички със стиснати юмруци срещу нас. А ако говорим за исторически препратки първото което трябва да се каже е че Югоизточната част на България влиза в онзи исторически регион наречен преди хилядолетия Първа Европа! А това е достатъчно според мен да няма нужда от широки географски пътешествия за да търсим мястото си. За съжаление ирония на съдбата ни докара до абсурда едни европейци, които ни освободиха от властта на едни доказани азиатци, малко по-късно ни пратиха в Азия, докато същите азиатци бяха припознати за европейци, ама само нас важи тая убийствена ирония. Щото през това време например комшиите сърби, които така силно и братски обичат сега горепосочените европейци, когато нас същите ни поведоха към Азия, те не просто „минаха“ в Европа, ами направо се залепиха за Америка т.е. за САЩ и финансово и културно, нещо, което, когато ще говорим за геополитика е идиотщина да не бъде споменато. Когато ние с „ефективността“ на Трети „Украински“ фронт бяхме натикани от Европа в Азия, заплашени да платим над 10 целогодишни държавни бюджета на същият този „фронт“, на балканските си комшии Сърбия и Гърция с които никога не сме били в един кюп, дори и през турското. Тогава Другарите Сърбе теглиха една попръжня на Руснаците и Сталин и се хвърлиха в обятията на САЩ, получавайки от тях над 30 милиарда долара, тогавашни пари, което се равнява на парите които е получила и има да връща на Е.С. сега пък Гърция около 300 милиарда сегашни. Да, ама тия огромни американски пари Сърбия никога не е карана да връща. Докато ние сами под Руския диктат застрелвахме всеки, който поискаше да излезе извън границите на обичната ни родина, то сърбите завряха Джугашвилито и братушките в кучи задник и можеха да ходят, че и да работят където си искат „на Запад“, за това и там няма български кръчми , ама сръбски кафани колкото искаш. Така че другарко доцентка метода на Прокрустовото ложе не е най-добрият когато се говори за Балканите, освен , ако не кажете предварително че изключвате България!

  1. Да те светна за сърбия и трети украински – като верни фенове на германия сме били членове на ялата бой ос. Отделно, че е можело и териториялна хурка да ядем.
   Това го споменавам, само защото си де6ил.
   Пп. Статията е безсмислена – не трябва да ни интересува слабоумието в западната шизопропаганда, а да гледаме себе си.

   1. При това ниво на знания и образование по-добре си оди на село да пасеш патките, а политиката я остави на другите хора!

 2. ЧЕ НЕ ЗАНЕТЕ КОЕ ДА СКРИЕТЕ И ВИ СЕ ИЗПЛЪЗВАТ ФАКТИ КОЙТО ВИ КОМПРОМИТИИРАТ А ТОВА Е ЗАЩОТО ОСВЕН ЛЪЖИ ОТ ИСТОРИЧЕСКИ И ПОЛИТИЧЕСКИ ХАРАКТЕР ЛЪЖЕТЕ И СОБСТВЕНИТЕ СИ ХОРА И НЕ ОТ ДНЕС ОЩЕ ОТ ПАДАНЕТО ПОД ОСМАНСКО ИГО А МОЖЕ И ОЩЕ ПО НАЗАД ЕДНА ИСТОРИЯ ИЗГРАДЕНА НА ЛЪЖИ НЕ ДАВА НИКАКВО САМОЧУСТВИЕ НА ЕДИН НАРОД ЕДНА ИСТОРИЯ ИЗГРАДЕНА НА ИСТИНАТА ДАВА ЩАНС НА СЛЕДВАЩИТЕ ПОКОЛЕНИЯ ДА ТЪРСЯТ ПЪТ ЗА ПОПРАВЯНЕТО НА ГРЕШКИТЕ А НЕ ИЗКАЧВАНЕТО ПО СПИРАЛТА НА ЛЪЖАТА. А ЛЪЖАТА УМЕЛО СЕ ИЗПОЛЗВА ОТ ПРОТИВНИЦИТЕ НА БЪЛГАРИЯ КАКТО ВЪТРЕ В НЕЯ ТАКА И НЕЙНИ ВРАГОВЕ ОТ ВЪН. ИЗВОДА Е ЧРЕЗ ПРОСТИ ОБРАЗОВАНИ ХОРА ДА СЕ ЗАВЗЕМЕ БЪЛГАРИЯ ОТ ВЪТРЕ ЗАЩОТО ТОВА Е НАЙ ЛЕСНИЯТ НАЧИН. РАЗБИВАНЕ НА ОРАЗОВАНИЕ, ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ИЗКРИВЯВАНЕ НА ИСТОРИЯТА КОГАТО СЕ СЪБУДЯТ ЕДИН ДЕН ДА СИ КАЖАТ АМА ЧАКАЙ АЗ НЕ СЪМ БИЛ БЪЛГАРИН АЗ СЪМ НАПРИМЕР ТУРЧИН КАКТО СЕ СПЕКУЛИРА С ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС. ИМА НАСИЛСТВЕНА ПРОМЯНА НА РЕЛИГИЯТА И НА ИМЕНАТА ОТ СТРАНА НА ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ И ТАКИВА ИСТОРИЧЕСКИ НЕПРАВДИ Е РЕДНО ДА БЪДАТ ВЪЗСТАНОВЕНИ НО МИСЛЕНЕТО ОБРАЗОВАНИЕТО ИСТОРИЧЕСКАТА ОБРЕМЕНЕНОСТ НА ТЕЗИ ХОРА ЗАГУБИЛИ СВОЯТА ЕДИНТИЧНОСТ НА БАЗА НА УМИШЛЕНА АСИМИЛАЦИЯ ОТ ВЕКОВЕ СЪДАВА ИЗКУСТВЕН ПРОБЛЕМ , ЗАЩОТО ИСТОРИЧЕСКИ СЕ ЗНАЕ ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ КАКТО И РИМСКАТА ИМПЕРИЯ И ТЯХНОТО РАЗПАДАНЕ ПОСЛЕДСТВИЯТА СА И ДО ДНЕС НО АКО ИСТОРИЦИТЕ СИ ВЪРШЕХА РАБОТАТА ЧЕСТНО И ПОЧТЕННО СЕГА НЯМА ШЕ ДА ИМА СЪМНЕНИЕ КОЙ КОЙ Е И КАРТАТА НА ЕВРОПА ЩЕШЕ ДА Е ДРУГА. ТОЕСТ ПРОБЛЕМА Е В ЛЪЖАТА НЕ МОЖЕ ЕДИН ИЛИ ДВА МИЛИОНА МЮСЮЛМАНИ С МЕЧ В РЪКА ДА НАЛАГАТ СВОЙ МОДЕЛ И ДА НЯМА СПРАВЕДЛИВО ИСТОРИЧЕСКО РЕШЕНИЕ И ДО ДНЕС И ДА СЕ ДАВАТ ИЗМИСЛЕНИ ВЕРСИЙ ДОБРЕ ПЛАТЕНИ ОТ ИСЛЯМИСТИ ЗА ДА СЕ ПРИКРИЕ ИСТИНСКАТА ИСТОРИЯ. ТАКА ЧЕ ОТ ТАМ ТРЯБВА ДА СЕ ТРЪГНЕ ОТ ДРЕВНА ГЪРЦИЯ, РИМ И ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ И НЕЙНИТЕ ЗАКОННИ НАСЛЕДНИЦИ КОЙТО ЩЕ ДОКАЖАТ КЪДЕ Е МЯСТОТО НА ВСЕКИ ЕДИН ЗАВОЕВАТЕЛ НИКОЙ НЯМА ПРАВОТО ДА ПРИКРИВА НАСИЛИЕ АСИМИЛАЦИЯ КОЙТО СА ИЗВЪРШЕНИ ПРЕДИ НАС И ГРЕШКИТЕ ДА СЕ ПОПРАВЯТ В ДНЕШНО ВРЕМЕ ЗАЩОТО ВСИЧКИ ГРЕШКИ КОЙТО СА ДОПУСНАТИ ПРЕДИ И СА СЕ ОКАЗАЛИ ФАТАЛНИ ИСТОРИЧЕСКИ НЕ Е НЕОБХОДИМО ДА СЕ ПОВТАРЯТ А ДЕ СЕ ОПРАВЯТ. ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС ИМА СВОЕТО ИСТОРИЧЕСКО МЯСТО И АКО НЯКОЙ СИ МИСЛИ ЧЕ Е ГРЕШКА ДА СЕ ВЪРНЕ НАЗАД МНОГО НАЗАД В ИСТОРИЯТА . А ТЕЗИ КОЙТО СПЕКУЛИРАТ НА БАЗА НА РЕЛИГИЯ НЕ ИМ Е МЯСТОТО В ПОЛИТИКА ИЛИ ДРУГИ МЕСТА ЗАЩОТО ИМА ЗАКОНЕН ОБЩЕСТВЕН РЕД ИМА КОНСТИТУЦИЯ И ПРОЙЗТИЧАЩИТЕ ОТ НЕЯ ЗАКОНИ КОЙТО КАЗВАТ ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е НЕДЕЛИМА И Е ИСТИНА НЕДЕЛИМА ДЪРЖАВА. ДРУГА Е ТЕМАТА КОЙ УПРАВЛЯВА ИСТИНСКИ БЪЛГАРИ И ЕВРОПЕЙЦИ ИЛИ НЕ И НА КЪДЕ И КОЙ ИСКА ДА ТЛАСНЕ БЪЛГАРИЯ И ХОРАТА ЖИВЕЕЩИ В НЕЯ. КОЙ ИМА ПОЛЗА ДА НЕ СПАЗВА ЗАКОНА И САМОЛИЧНО ДА УПРАВЛЯВА ИМА МНОГО ВЪПРОСИ СВЪРЗАНИ ТАЗИ ТЕМА . ЗА ТОВА ИСТОРИЦИ АКО НЕ ВИЕ ШУБЕ ЗА МЕСТЕНЦАТА ВИЕ СТЕ НАЙ СИЛНИЯТ КОЗ В ДОКАЗВАНЕ НА ТОВА КОЙ КОЙ Е И КАКВО Е НЕГОВОТО МЯСТО ВЪВ ВСЯКА ТОЧКА НА ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ.

 3. Оксидента не залязва а Ориента не изгрева. Ориента се опитва да догони Оксидента, за сега на обем. Технологично не знаем кога. Силовата политика е догонваща. Но тя не е създаваща. Не съществува тирания с модерна икономика. Технологично модерна. Що се отнася до Балканите те вина ги са били в Европа. В източната и част. ЗА съжаление 5 века бяха отделени от Европа и бяха натикани в Персийския свят, който винаги е бил чужд на Европа. Някои страни дори бяха и в степната част на света за половин век. Интересното е че след доминацията на персийския свят ние бърза се възстановихме и станахме европейска страна. Но след степният свят ние не можем да се интегрираме обратно. Средата на Европа е механично определение. Преди ВСВ се е наричала междина. Т.е. място преходно между Персия и Степите и Европа. Били сме запушалка осигуряващ парниковия ефект който е създал специалните условия за избуяването на модерния версия на Европа. От тогава ни подмятат като тенис топка на изток и запад.

 4. Защо жабата у нас никога не си знае гьола? Тази калинка-доцентка да си беше гледала правото и да не се бърка в неща, от които явно не разбира. Първият и елементарен показател за некомпетентността на горното изложение е, че женицата бърка географското с политическото и културно понятие „средна Европа“. А и трите са различни неща. Оттам насетне, както се казва:“коментарът е излишен“. Но изглежда и Труд не може да си позволи коментатори на по-високо ниво. То само с поклони към Москва не става. Трябва и компетентност.

   1. Като си плащате масрафа правете каквото си искате. Ама като лапате чуждите пари не ви пречи, че са джендърски нали? Който плаща, той поръчва музиката.

   2. Ха ха ха нещастния руски трол и фантазията му празна, като джобовете му. Все едно и също си повтаря.

 5. Трябва да направим местна коалиция заедно с Румъния,Полша,Словакия,Унгария,Хърватска,Словения и Чехия.И да се противопоставим на брюкселкото безумие,налагащо политкоректност и джендъризъм.Ама с това правителство това е изключено.

 6. Защо съгласните с Боряна Гагова не си крият лицата и имената,а полуграмотните отрицателни са безименни?
  Защото са безлични и ограничени.
  С амбиции вселенски и възможности махленски.
  Ами Боряна се опита да ви отвори очите,но -лудия не може никой укроти.
  Луд умора няма,както и неизпил хапчета си злобар.

 7. Някои коментатори на статията мисля, че не виждат главната мисъл на доц. Боряна Гагова – разположението на България в Средна Европа, както тя изтъква, означава необходимост от мъдър избор за страната ни, който се състои в балансиране между политическите ветрове от изток и запад, и в неотклонно следване на собствен национален политически път – идея, която е особено актуална и важна на фона на политическата обстановка в Европа и света понастоящем. Финалът на статията е оставен отворен нарочно.

  1. И аз разбирам какво искате да кажете, ама тя не го казва така, а казва „Докато братята сърби, бомбени от НАТО, искат да влязат в Европа, ние по-добре да се правим че не сме там!“ Чуйте ме внимателно че няма да повтарям „Само изчакайте сърбите да влязат в Е.С. и ще видите че ще изхвърчат нагоре като ракета и ще ни задминат като малка гара, щото те нямат никакви притеснения от Европата, тя винаги е била за тях майка кърмчилница и пак ще бъде, а ние „скрамежливковците“ дето не смеем да си извадим от дупетата пръста на Путин пак ще сме на опашката! Кой даде на Кралство Сръбия да владее десетина народа в Югославия – Русия, Франция, Британия, САЩ! Кой им даде след ВСВ да управляват същите народи и пак с терор – пак същите Русия, Франция Британия, САЩ! На кого плащахме репарации и двете световни войни и кой ни накара да го направим, да не изброявам пак са същите!

 8. Разбираема е загрижеността на авторката, предвид сложната политическа и икономическа обстановка. Действително е трудно за малките държави да следват своя самостоятелна линия на поведение в международните отношения, но това не значи, че е невъзможно. Има редица примери за това, че малки държави са следвали своя самостоятелен път на развитие. Като краен резултат, сателитстването често носи както позитиви, така и негативи. В нашия случай предвид кръстопътното ни положение негативите биха били в повече.Затова собственият път и неутралитета по редица конфликтни международни теми е като че за предпочитане.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.