България настоя газовият терминал в Александруполис да започне работа до края на годината

България настоя за ускоряване на ремонтните дейности на терминала за втечнен газ край Александруполис. Съоръжението трябваше да заработи през април, но открити дефекти отложиха старта му.

„Терминалът е от ключово значение за диверсификацията на енергийните доставки и гарантиране сигурността на региона. Реализацията на проекта е един от основните приоритети за нас, тъй като чрез неговата инфраструктура се очакват доставки на втечнен газ от САЩ и други за потребителите в България, Северна Македония, Сърбия, Румъния, Унгария, Молдова и Украйна“, каза министърът на енергетиката Владимир Малинов на среща с ръководството на проектната компания „Газтрейд“ С.А. и с представители на част от останалите акционери в проекта. Енергийният министър е част от официалната делегация на президента Румен Радев, която е на посещение в Атина, Гърция.

Българската страна е съакционер в проекта, като „Булгартрансгаз“ ЕАД притежава 20% от акционерния капитал на проектното дружество Газтрейд С.А. Първоначално одобреният от акционерите график предвиждаше инфраструктурата да бъде въведена в експлоатация през месец април 2024 г. След започване на дейностите по свързване на платформата за втечнен газ с газопровода бе констатиран технически дефект.

В рамките на срещата е постигнато съгласие, че в срок до 15-ти юли ще бъде начертан ясен план с конкретизирани технически решения с цел въвеждане в експлоатация до края на годината.

„Считам, че следва да бъдат предприети решителни мерки от страна на Газтрейд за отстраняване на дефекта и въвеждане на съоръжението в експлоатация в рамките на настоящата календарна година. Допълнително забавяне е абсолютно недопустимо с оглед стратегическото значение на терминала за осигуряване на енергийните доставки за региона“, подчерта енергийният министър.

По думите му, след потенциалното спиране на транспортирането на руски природен газ през украинска територия от началото на следващата година алтернативните доставки ще са с водеща роля за енергийната система на Европа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции