България търси начин да помогне с евтин ток на Северна Македония

България се затруднява да помогне на Република Северна Македония (РСМ) с предоставянето на електроенергия заради това, че страната ни е член на Европейския съюз, тъй като това означава да наруши регулаторната рамка, която има, и европейските регламенти.

Така коментира на брифинг в Министерството на външните работи (МВнР) Желязко Радуков, главен експерт във ведомството, отправената молба от РСМ към България за предоставянето на електроенергия.

Той припомни, че РСМ има сериозен проблем с осигуряването на енергия за предстоящия зимен сезон и е отправила молба към България за осигуряването на голямо количество електроенергия на цена много по-близко до производствената, отколкото до пазарната. РСМ не е член на ЕС и същевременно е обявила кризисно положение. Това е специфично правно положение на страната, което позволява на нашите съседи да игнорират собствените си регулаторни механизми в областта на енергетиката, коментира той. 

Радуков обясни, че в момента се полагат всички усилия, за да се намери начин, съобразен с европейските изисквания, по който страната ни да окаже помощ на РСМ. Разговорите се водят двустранно и тристранно, с участието на Европейската комисия. Надяваме се, че ще намерим вариант да помогнем, добави той. 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България