Община Елена кани на празник на еленския бут Традиционното събитие е насрочено за 16 и 17 ноември

Представят проект за нова автомагистрала „Дунав-Егея“ Дължината на трасето в България е 327,865 км и е на стойност 1 860 520 853 евро

Искат постоянен арест за извършителя на убийството в Кюстендил

2021 г. изплащат първите допълнителни пенсии

Йорданка Фандъкова положи клетва като кмет на София

Нивите в Шумен поскъпнаха с 500%

Около 50 ракети са били изстреляни срещу Израел от Ивицата Газа (ВИДЕО)

Нина Добрев приета в болница по спешност

Хилария Болдуин отново загуби бебето Втори спонтанен аборт за една година

Областният управител на София към общинските съветници: До края на мандата си работете в полза на столицата

Арестант избяга в Бургас Извели го да чисти, ударил охраняващия го полицай с дръжката на метлата

Джип уби пешеходец на бул. „Симеоновско шосе“ в София

Кола връхлетя върху пешеходка в Търново Сигнал за инцидента е подаден в полицията след 7 часа

Симфониците свирят „Хари Потър” Концерт с музиката на Джон Уилямс преди премиерата на „Междузвездни войни”

Бързи и яростни коли за продан 21 автомобила на Пол Уокър отиват на търг

България 38-а в света по иновации

Изпреварваме Румъния, Полша и Хърватия

България е на 38-о място по иновации в света според класацията Global Innovation Index на Cornell University, Европейския институт по бизнес администрация INSEAD и агенцията за авторски права към ООН (WIPO). Година по-рано страната ни заемаше 39-о място в ранглистата, включваща 128 страни, подредени според възможностите им за иновации и резултатите от тях. Страната ни е причислена към групата на държавите с високи средни приходи и е изпреварена от Унгария, Словакия, Чехия, Литва, но е пред други държави от Централна и Източна Европа – Полша, Хърватия и Румъния.

България заема 29-а позиция в света в категорията „Креативност“, но е едва 55-а по отношение на инфраструктурата и 65-о място що се отнася до човешкия капитал.
На първо място и тази година, както и през миналата, е Швейцария, следвана от Швеция, Великобритания и Съединените щати.

Сред водещите в класацията впечатление правят четири страни – Япония, САЩ, Великобритания и Германия, заради високото „качество на иновациите“, което е първокласен индикатор за качеството на университетите, броя на научните публикации и международните патентни заявки. По този показател Китай се изкачва на 17-о място – на първо място сред страните със средни доходи, следван от Индия, която изпреварва Бразилия.

Китай за първи път се нарежда сред 25-те най-иновативни икономики в света, където обикновено доминират най-развитите страни. С влизането на Китай в тази група за първи път страна със средни доходи се присъединява към индустриалните страни, които досега бяха лидери в публикуваната от девет години класация.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.