България 38-а в света по иновации

Изпреварваме Румъния, Полша и Хърватия

България е на 38-о място по иновации в света според класацията Global Innovation Index на Cornell University, Европейския институт по бизнес администрация INSEAD и агенцията за авторски права към ООН (WIPO). Година по-рано страната ни заемаше 39-о място в ранглистата, включваща 128 страни, подредени според възможностите им за иновации и резултатите от тях. Страната ни е причислена към групата на държавите с високи средни приходи и е изпреварена от Унгария, Словакия, Чехия, Литва, но е пред други държави от Централна и Източна Европа - Полша, Хърватия и Румъния.

България заема 29-а позиция в света в категорията „Креативност“, но е едва 55-а по отношение на инфраструктурата и 65-о място що се отнася до човешкия капитал.

На първо място и тази година, както и през миналата, е Швейцария, следвана от Швеция, Великобритания и Съединените щати.

Сред водещите в класацията впечатление правят четири страни - Япония, САЩ, Великобритания и Германия, заради високото „качество на иновациите“, което е първокласен индикатор за качеството на университетите, броя на научните публикации и международните патентни заявки. По този показател Китай се изкачва на 17-о място - на първо място сред страните със средни доходи, следван от Индия, която изпреварва Бразилия.

Китай за първи път се нарежда сред 25-те най-иновативни икономики в света, където обикновено доминират най-развитите страни. С влизането на Китай в тази група за първи път страна със средни доходи се присъединява към индустриалните страни, които досега бяха лидери в публикуваната от девет години класация.

Коментари

Задължително поле