Българи изкупиха имотите в Созопол

Созопол е предпочитан от много български туристи. След като много българи прекараха няколко седмици край родното море, решиха, че искат да имат и собствен имот близо до вълните.

Цените са от 800 евро до 1200 евро за кв. метър

Руснаците в момента са в позицията на продавачи

Добро е и старото строителство

Увеличението на българите, които през лятото почиваха на родното Черноморие, даде тласък и на пазара на недвижими имоти. Много българи, след като прекараха по няколко седмици край морето, решиха, че искат да имат собствено жилище близо до вълните. Това повиши интереса към ваканционните имоти в страната.

“Предлаганите жилища в Созопол, вече са изкупени”, казва Диана Иванова, управител на агенция за недвижими имоти в Бургас. “Доста горещо беше това лято и на пазара на недвижими имоти, както за цените, така и за сделките”, допълва тя.

Много хора инвестират парите си във ваканционни имоти, като смятат да ги ползват не само през лятото, а целогодишно. Има голям интерес и към покупка на градски имоти в Бургас. Много сделки има както с готови апартаменти, така и с имоти в сгради, които са на етап в строеж. Хората, които не се нуждаят веднага от нов дом, а търсят по-изгодна цена, се насочват към имоти в строеж. На пазара има и много добри апартаменти, които са старо строителство.

Данните на нотариалните кантори в Созопол, в Несебър и в района на Поморие показват, че има бум на сделките с ваканционни имоти. Тези градове традиционно привличат българските туристи. Затова много родни купувачи на имоти се насочиха към тях.

При определянето на цените на жилищата край морето има значение дали апартаментът и сградата са готови или са на етап в строеж. От значение е и в какъв район са, коментират брокери. За ваканционни имоти в комплекс от затворен тип е важно нивото на поддръжка, обслужване и управление на имота. Най-голямо е предпочитанието към завършени апартаменти, които дори са обзаведени. Причината за това е, че купувачите най-често живеят в друг град и ще им отнеме доста време и усилия да се занимават с майстори и мебели. Те искат директно да влязат в новия си дом и да прекарат в него почивните си дни.

Най-голям интерес има към имоти с цени в диапазона от 800 евро до 1200 евро за квадратен метър. Има и сделки с жилища на по-високи цени, както и с по-изгодни апартаменти. На пазара има апартаменти на изключително изгодни цени. Причината за това е, че те не са ново строителство.

“Руснаците в момента са по-скоро в позицията на продавачи. Купувачите са основно българи, в редки случаи има и чужденци от Европейския съюз. Затова казвам, че са основно българи, някои от тях живеят и работят в чужбина, но искат да инвестират парите си в България”, казва Диана Иванова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти