Мъж крие 3 години трупа на майка си Засега е обвинен само за измама

Бомбичка разби камера на КАТ Самоделката е от миниум и бронз

1200 деца нарисуваха рицаря в себе си

Откраднатата от Пловдив линейка беше открита пред софийската болница “Св. Анна”

Ген. Боцев: Държим колкото може по-бързо правителството да сключи договора за нов изтребител

Съдът остави в ареста всички от кметската завера в “Младост” Прокуратурата потвърди за четвърти задържан в началото на акцията. Не е свидетел, но е в СРС-тата

Дядо отиде до магазина и изчезна

Задържаха под стража двама дилъри, спипани с хероин и амфетамини

РИОСВ-Бургас отряза зелените за „Иракли“: Съдът се произнесе, няма законово основание за спиране на строителството

Общинската дирекция “Превенции” провежда юбилейна кампания “Не шофирай, ако си пил” Всеки абитуриент - с бележник за разумно поведение на пътя

Братя Юзеирови с условни присъди за партия ОТОМАН

Изтребители и военни командоси със зрелищна демонстрация в Граф Игнатиево (СНИМКИ)

Повреден колектор замърсява река Екренска

Скандални твърдения за “български злодейства” в сръбска обява за ученически литературен конкурс

Премиерът Борисов ще участва в лидерска среща по Процеса „Бърдо-Бриони“

Българи и монголци вдигат паметник на кирилицата в Антарктида

Българи и монголци ще издигнат паметник на кирилицата на Антарктида. Това обявиха на пресконференция инициаторите на идеята: проф. Николай Овчаров, проф. Христо Пимпирев, посланикът на Монголия у нас Лхамсурен Дугержав.

Монголия е една от малкото неславянски държави, които пишат на кирилица. Най-трудно ще е превозването на паметника до там, каза директорът на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев. Той, заедно с 10 полярни изследователи заминава на 6 януари, а това ще е 25-та юбилейна Антарктическа експедиция.

Ръководителят на българската експедиция на Антарктида Христо Пимпирев обясни, че тази инициатива има дълга предистория – преди почти десет години е започнало сътрудничеството между България и Монголия, от тогава всяка година на българската база има монголски учени, а тази година се очаква в близост до нашата база да се построи научна лаборатория на Монголия.

В паметника на Кирилицата на Антарктида ще има вградени ампули с пръст от свещени български места – Велико Търново, София, Плиска, Преслав, Варна и от гроба на Хан Кубрат край Малая Перешчепина.

Транспортирането на 100-килограмовата композиция ще стане с товарен самолет до най-южния град на Чили Пунта Аренас, след това ще бъде натоварен на кораб и накрая пренесен на надуваеми лодки, обясниха учените.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.