Българи купуват ниви до морето в Гърция и слагат каравана

Българи купуват ниви близо до плажа в Гърция, за да сложат върху тях каравана. За тази тенденция разказа пред „Труд“ Костадин Димитров от компанията за недвижими имоти Fox Estates. „В южната ни съседка нашенците най-много търсят земеделски земи, тъй като необходимият бюджет е много по-малък. Цената на такъв имот в Гърция стига до 30 хил. евро в зависимост от локацията“, допълни той. С поставянето на каравани българите може да си осигурят евтин престой до гръцкото море през цялото лято, без да купуват жилище и да плащат данъци за него.

„Има и бг инвеститори, които купуват готови къщи в Гърция и ги отдават под наем. При тях бюджетът е около 100 хил. евро. В зависимост от състоянието цената варира надолу или нагоре“, уточни Димитров. Локациите, които българите предпочитат, са близо до страната ни - Солун, Керамоти, Тасос. „Къща на остров Тасос може да си купите ориентировъчно за 150-200 хил. евро“, коментира Костадин Димитров. Повечето българи, собственици на жилища в южната ни съседка, сами поддържат имота си, въпреки че има и много фирми, които предоставят тези услуги.

Според Димитров, често по време на преговорите по сделките българите споделят, че се притесняват да не се промени законодателството в Гърция, така че да бъдат принудени бързо да продадат жилището си. Относно цените той коментира, че са започнали леко да нарастват, тъй като се е засилило търсенето на имоти от българска страна, а и не само.

„За имоти в Испания и Италия при нас няма голямо търсене. Имаме запитвания за студиа в Дубай и Тайланд. Има интерес от страна на българи, които искат да отдават жилищата под наем, но единици са българите, които биха си взели имот толкова далеч“, каза Димитров. Цените на имотите в Дубай варират в много широки граници, но апартамент в затворен комплекс и хубава гледка може да се купи за 195 хил. евро. За къща на два етажа в Джомтиен, Тайланд е нужно да заделим 407 хил. евро, показа проверка на „Труд“. За 2018 г. Костадин Димитров очаква покупките от българи на имоти в чужбина да са с между 10% и 15% повече.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти