Проф. Огнян Герджиков: Не виждам нищо нередно в срещите на президента с магистрати

Красимир Каракачанов за евроизборите: Няма да се учудя, ако някой е замислил подобен сценарий на този в Костинброд

Германският външен министър Хайко Маас ще се срещне с президента Радев и Екатерина Захариева

Владимир Зеленски встъпва в длъжност като президент на Украйна

Тръмп отмени митата върху стоманата и алуминия от Канада

Камион се запали в движение и изгоря на магистрала „Тракия“

Google преустанови договорите си с Huawei

Жертва и над 60 ранени след автобусна катастрофа в Германия

11-и ден продължава издирването на Стоян Зайков

Десетки мигранти слязоха на брега на остров Лампедуза въпреки забраната на Салвини

Тръмп заплаши Иран с унищожение

Седмицата започва с дъжд и гръмотевици, възможни са градушки

В навечерието — грешките ще решат вота В употреба вече влязоха и врачките, и астролозите, и нумеролозите

Българка промотира черен певец на „Санремо“ Дариана Куманова скандализира Италия

Леонардо Монтейро се класира четвърти сред младите участници

Няколко пъти ми затварят вратата за него само заради цвета на кожата му!

През май 2018 г. Дариана Куманова беше избрана за „Най-успешна жена на годината“ в категория „Музика и изкуство“

На последното издание на фестивала “Санремо” през февруари 2018 г. един певец с уникален глас обира овациите на публиката. Музикалният свят на Италия е шокиран: Кой и как, с какви връзки и протекции е успял да изкара на сцената на “Санремо”, “светая светих” на белкантото един… чернокож? А талантливият италианец от бразилски произход Леонардо Монтейро се класира четвърти сред младите участници, но много по-важно е, че след години на дискриминация и унижения това отваря пред него нови хоризонти. Като ангел, слязъл от небето, една българка се явява в живота му в най-тежкия момент, измъква го от дупката и преобръща живота му. Името й е Дариана Куманова и е най-младият преподавател в академия “Санремо” и един от най-авторитетните музикални педагози и продуценти по поп и джаз в Италия.

Днес Леонардо вече е с първи самостоятелен албум “Il mio tempo”, чиято премиера беше на 20 ноември 2018 г. Албум, инспириран, подготвен и издаден от българката. В спомените си артистът разделя живота си на две: преди и след Дариана. “Каквото и да кажа за нея, все ще е дребно и незначително – сподели той пред “Труд”. – Запознахме се преди кастингите за “Санремо” и между нас се зароди приятелство. Обедини ни страстта към музиката. Тя е неповторима във всичко, което прави, и от самото начало ме покори. Музикант до мозъка на костите си с изключителна индивидуалност и любов към живота”.

Преди Дариана да върне на Леонардо любовта към живота, той минава през кошмарно детство и юношество. Роден е в Рим, баща му и майка му са бразилци, балетисти и гастролират из Италия с бразилските си танци. Майка му има 4 деца. Леонардо има по-голяма полусестра, омъжена за швейцарец, брат близнак и по-малка полусестра от третия брак на майка си с италианец.

Двамата близнаци са абсолютно копие един на друг. Тъй като майката е много бедна, ги изпраща на отглеждане в една общност, като ги взема само през уикендите. В общността двете мулатчета са жестоко малтретирани заради цвета на кожата си. Тъй като и двамата танцуват прекрасно, се явяват на един конкурс за училището към знаменитата “Ла Скала” в Милано. Приемат ги и те, едва 9-годишни, успяват да се измъкнат от тази общност, където търпят много унижения, и започват да учат в училището към “Ла Скала”. Там обаче са изправени пред нови изпитания. Училището е от 8 сутринта до 8 вечерта – безкрайни репетиции. В 8 вечерта един автобус ги кара в едно вечерно училище на 9-10-годишни деца, където учат до 12 през нощта по всички общообразователни предмети. А на другия ден в 8 часа отново са на репетиции с балета.

Малкият Леонардо е играл на сцената на “Ла Скала” в балета “Лешникотрошачката” в ролята на барабанчика. От този период си спомня ужаса при едно представление. Когато го избират в “Лешникотрошачката”, неговите “колеги” – 10-12-годишни деца – разрязват сценичния му костюм. Той тръгва да се облича малко преди да излезе на сцената и с ужас вижда, че дрехите са разрязани. Отива при шивачката и казва: “Някой ми е разрязал костюма, как ще танцувам на сцената на “Ла Скала” в този вид?”, а тя: “Не ме интересува, оправяй се”. Когато излиза на сцената, импровизира, като в движение променя танца си, за да прикрие разрязаното. Като излиза, хореографът: “Не ме интересува, че ти костюмът ти не е бил в ред, да си се оправил преди това!”

На 17 години Леонардо завършва курса в “Ла Скала” и решава, че не може повече, приключва с този балет. Явява се явява в тв формата “Амичи” като балетист и стига до полуфиналите. После заминава за Ню Йорк с надеждата, че там никой няма да го унижава заради цвета на кожата му. Три години работи като балетист в различни трупи. Но тъй като от малък обича да пее, се включва в една църковна общност за госпъл, дори става солист на един такъв хор в Ню Йорк. Но родната Италия му липсва и се прибира обратно. Започва да преподава музика в едно училище, сформира и госпъл хор, който дирижира. Пее и в един много известен госпъл хор в Милано. Започва да се явява на различни конкурси. Три пъти седмично пее в “Армани кафе” в легендарната сграда на модната къща в Милано.

Чудото идва в живота му през 2017 г. Майката на една ученичка на Дариана пее в госпъл хора, чува го и казва на Дариана. Като преподавател в академия Санремо българката отговаря за селекцията на гласове за фестивала на област Ломбардия, където е и Милано. “Тази дама ми повтаряше: “Чуй го, много е добър!” и ми го доведе. Като запя, направо останах с отворена уста”, вълнува се Дариана.

Тя става негов най-близък приятел и изповедник. Веднага го поема и като менажер и музикален продуцент. “Той нямаше нужда от мен като вокален педагог, защото беше със съвършен, завършен глас. Имаше нужда от приятелство, подкрепа и вдъхновение. И да му се посочи правилният път към музиката, която би му донесла успех”, казва продуцентката.

“Леонардо беше се отказал категорично от всичко – разказва Дариана. – Беше в много тежка депресия и не искаше нито да пее, нито да прави каквото и да било друго. Започна да идва често в студиото ми, срещахме се и навън, говорехме. Трябваше ми месец, за да го стабилизирам и да го навия да се яви на “Санремо”. Беше минал през толкова много разочарования и толкова много хора го бяха излъгали, че му е много трудно да повярва на когото и да било и, че нещо хубаво може да му се случи. Но той видя как работя по 12 часа всеки ден и ми каза: “Това е последното нещо, което ще пробвам. Ако не стане, край”, разказва Дариана. А тя се амбицира: “Не, аз този човек ще го извадя от дупката!”.

“Когато Леонардо се яви за пръв път пред комисията за “Санремо”, колегите, като разбраха, че е мое откритие, казаха: “До момента сме прослушали поне 600 човека, но това е единственият fuoriclasse, или “извън всякакви класации”. За сравнение, за във футбола например за италианците fuoriclasse е Марадона”, разказва дамата.

Песните, които пише преди, са ужасно депресивни, но под влияние на Дариана започва да пише и други неща, дори и типично италиански мелодии. “Не ни е лесно и на двамата. Няколко пъти ми затварят вратата за него само заради цвета на кожата му! Много било трудно, средният италианец не можел да се идентифицира с него. А къде да отиде този човек, за да бъде идентифициран, като си е италианец, роден и живял тук!”, споделя с въздишка Дариана. И въпреки всичко първият сингъл на Леонардо, на който Дариана е автор и на текста, е в топ 5 в радиокласацията на Италия. А тя продължава да му дава криле да твори и да се развива.

“Никой, никой не вярваше, че една българка ще изведе един чернокож на “Санремо”! “Ла булгара е бразилиано”, ха-ха… Всички бяха като ударени от гръм, чудеха се “как успя”, “кой й помогна”.

Дариана често разказва на Леонардо за България и той очаква с нетърпение да посети родината й. Много се гордее с приятелството си с българката и има защо. На първото си излизане на сцената на “Санремо” е спокоен, защото фестивалният оркестър се дирижира от неговата Дариана. Тя е четвъртата жена диригент в 68-годишната история на легендарния фестивал. В Милано и цяла Италия “ла булгара” е известна като певица, цигулар, композитор, актриса, вокален педагог и диригент. Завършила е музикалното училище в София с цигулка и естрадно пеене в консерваторията. Свири и на пиано, а от няколко месеца взема уроци и на контрабас.

През май 2018 г. Дариана Куманова беше избрана за “Най-успешна жена на годината” в категория “Музика и изкуство” от Fidapa – федерация, откриваща и насърчаваща изключителни жени в Италия. Миналата година за пръв път българка получи “Златен лъв на Венеция” – също Дариана Куманова. Да обучаваш млади таланти в родината на белкантото е много смело начинание, но италианците ценят “Дариана, ла булгара”. Нейни ученици вече са звезди и печелят “Сан Ремо”, “Гласът на Италия”, “Х фактор”. Носител е на “Златна клапа” на италианските журналисти и музикални критици на “италианските оскари” – “Давид на Донатело” и печели.

Миналата година тя откри свое студио в центъра на Милано, с професионално училище за певци и звукозаписно студио. Заедно с двама талантливи италиански музикални продуценти основа звукозаписната компания “20 Records” за продуциране на поп музика. Основател е и президент на нов фестивал за млади таланти – Art Music Festival. А тримата й победители участват в нова телевизионна програма All Together Now по Canale 5, с водеща Мишел Хунцигер, бившата жена на Ерос Рамацоти. В звукозаписната компания вече са готови с по 3 техни видеоклипа. “Амбицията ми е поне един прекрасен български глас да изстрелям в орбитата на италианската и световна музика”, казва Дариана.

Със съпруга й Росен Илиев са израснали заедно. Днес той е повече в София, където е бизнесът му, а тя – повече в Милано, но двамата често пътуват – той за Милано, тя за София. Имат двама сина – Теодор на 27 и Александър на 10 години.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (12)

 1. В Милано и цяла Италия „ла булгара“ е известна като певица, цигуларка,актриса, вокална педагожка и диригентка. ….за първи път българкаТА получи…. Носителка е и на „Златна клапа……и печели „Давид“ на Донатело. Основателка и президентка е на….

 2. Комплименти на Дарияна, все пак представя и България на международния подиум!!!

 3. Язък за момичето. Турско- негърските башибозуци сигурно са я изнервил и всякакви аларми и тя сега дори не може да мисли… В САЩ, разни турски – негри правят от жените на проститутки… Не пускай сама жена да ходи в чужбина !!! … Тия които тръгнат сами за чужбина, или не се връщат или стават проститутки… Още преди 20 години, четяхме в новините, как млади българки решили да търсят богат чужденец, са отишли в Италия, Холандия и там някакви Турски- негри са им дали да ядат наркотици( хероин, кокаин ) и са ги направили проститутки ( просякини), които спят с 50 турски- негри на ден. Турци и негри ги убиваме от 1000 години, за да имаме Държава и имущество, и да не сме роби, и да не може всеки алчен и гладен Маймуняк да дойде и да ни вземе парите, храната или къщата..

 4. Съпругът на тази Дариана е съдружник на Йордан Илиев – братовчед на Жоро Илиев. Двамата внезапно забогатяха след смъртта му…

 5. А бе ,,бари’’, а бе глупако- хората за музика говорят, а ти отде ги измъкна тия турско – негърски компло теории?! Да ти се чуди човек на странното въображение!Дето се вика ,,нерде Ямбол нерде Стамбул’’…говорим за истанбулски рахат локум а ти ни пъхаш под носа ямболски кукери…

 6. Познавам ги лично и 2мата,мъжа и е с друга жена от 10тина години ,Дариана има гадже музикален продуцент в Италия,поддържат фективни семейни отношения заради децата .

  1. Господин познавачо, който нямате смелостта да излезете с името си, била съм на интервю в дома им и не видях друга жена освен Дариана.

  2. Познавачо
   Явно не познаваш нищо щом пишеш тези жалки лъжи.Злобата и завистта са лош съветник и носят лоши болести.Внимавай!!!
   Познавам семейството и повярвай ми съпругът на Дариана няма никога да зареже семейството си за друга жена ,още по-малко Дариана която е фантастична майка и обожава съпруга си.
   Явно не работиш и имаш много време за губене да пишеш простотии.

  3. Познавач
   😂👍😂
   Научи се да пишеш правилно на български език
   Не се пише “мъжа и” а Мъжът ѝ.Използва се пълният член в дадения случай.
   Явно не си голям познавач😃😃😃

 7. С тази бурна реакция ,който не е бил на явно,вече е .Коя жена обожава мъжа си,но предпочита кариерата си пред него и как се разкъсва между спасителните акции и семейството си?
  Нагледали сме се на подобни експерименти,резултата винаги е един и същ.Да са живи и здрави ,но да не ни пробутват истории за щастлив брак от разстояние и да не ни заблуждават децата !

 8. А защо изобщо ви интересува какво правят ,как и къде живеят?
  Факт е ,че са семейство от почти 30 г и са заедно от 40. Никой не е перфектен ,но са прекрасни заедно ,забавни и с невероятен филинг освен това и двамата успели и красиви.
  Що все българина трябва да злобее ….
  Хайде стига!Де да можеше всички семейства да са като тях!!!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.