Българските купувачи на имоти се завърнаха по морето

60% от сключените сделки с имоти край морето през 2019 г. са с български граждани.

60% от сключените сделки са с нашенци

Руснаци и англичани са 40% от запитванията за втори дом край вълните

Дават 28 хил. евро за двустаен

Българските купувачи се завърнаха по морето, показва анализ на имотна компания, която продава ваканционни жилища по Черноморието. 60% от запитванията и от сключените чрез агенцията сделки през 2019 г. са с български граждани. Останалата част от сделките с имоти са с руснаци и англичани.

Около 40% от запитванията за имоти край морето са за двустайни апартаменти. Клиентите, които желаят такъв имот, имат среден бюджет от около 28 хил. евро. На втора позиция се нареждат студията с 30% от запитванията, като средният бюджет за тях е 15 хил. евро.

Интерес има и към тристайните и многостайните апартаменти. Клиентите имат среден бюджет от 60 хил. евро за тристайните жилища и 80 хил. евро за многостайните. Търсени от клиентите са и къщи в близост до морските курорти със среден бюджет от около 80 хил. евро.

Справка на “Труд” показа, че в Бургас жилищата са най-евтини в квартал “Сарафово”. За двустаен апартамент от 45 кв. метра в затворен комплекс с басейн трябва да заделите средно 31 хил. евро. В квартал “Зорница” цената за двустаен апартамент, но от 60 кв. метра, варира от 60 хил. до 70 хил. евро.

Къщите, които се продават в Бургас, са много по-малко на брой от предлаганите на пазара апартаменти. Например за лукс къща от 150 кв. метра с басейн и двор трябва да заделите 225 хил. евро. В курортите около Бургас - Несебър и Свети Влас, виждаме цени от около 60 хил. евро за двустаен апартамент, но с площ от близо 70 кв. метра.

Край Варна цените са сходни с тези в Бургас, като стойността на жилищата зависи от локацията и дали апартаментът е в затворен комплекс с басейн или в обикновена жилищна сграда. В Златни пясъци може да се намери къща от 150 кв. метра на цена от 60 хил. евро, за колкото се продават и някои двустайни апартаменти.

 

Очакват печалби от отдаване под наем

Расте интересът към имотите в Гърция

Чуждите инвестиции нарастват със 130%

Интересът на чуждите инвеститори към имотния пазар в Гърция продължава да расте с рекордни темпове и през 2019 г. Потокът на чуждестранен капитал за закупуването или строежа на нови жилища в южната ни съседка е отчел годишен ръст от 130% през първото тримесечие на годината, показват данни на Централната банка на Гърция. Основният интерес към сектора в страната идва от руски и турски граждани.

Ако темпът на растеж се запази до края на 2019 г., общият размер на чуждестранните вложения в имоти в Гърция ще достигне 3 млрд. евро, което ще бъде нов исторически връх за местния пазар.

През 2018 г. ръстът на инвестициите в имоти беше със 172% до общо 1,3 млрд. евро. Близо половината от тях, или 655 млн. евро са чуждестранни инвестиции в имоти, а останалите са вложения в развитие и обновяване на жилища. За сравнение година по-рано покупките на чуждестранни граждани в сектора са били в рамките на 300 млн. евро. Основен двигател за растежа на гръцкия имотен пазар са очакванията за възвръщаемост на инвестициите при отдаване на жилищата за краткосрочен наем. Също така пазарът в Гърция се движи от програмата за “златна виза”. Тя позволява на хора на държави извън Европейския съюз да получат гражданство, като едно от условията е да закупят имот в страната на стойност поне 250 хил. евро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти