Българският симптом

Цветанов чака американците, както партизаните чакаха Червената армия

Всяка вечер Николаос Цитиридис ни напомня, че е в отпуск до началото на февруари. Все повече промените в Би Ти Ви заприличват на водевил. Написах , че смяната на ръководството на „Новините“ си е политическа чистка. Оттогава вървят само жълти новини-кой на кого завиждал, коя искала да махне съперничката си... От самия колектив зависи процесът да бъде оздравителен.

Няма друго обяснение за състоянието, обзело българската популация на прага на новото десетилетие. Ходим като омагьосани, говорим, планираме, обещаваме и накрая? Накрая се оказва, че всичко е било блъф, защото ние не знаем какво става, защо става, какво е нашето място, какво трябва да правим. Няма друго обяснение, вирусът е виновен, може би.

За какво спорим сега? Преди повече от месец в тази рубрика подсетих за датата на изборите . Пръв се хвана президентът. Сега всички се раздвижиха, но дата няма. Спорят заради спора, а сами не знаят какво искат.
Напредваме и за гласуването с машини. Спечелилите от конкурса „Сиела Норма“ съобщиха, че първите машини ще дойдат до 10 февруари, а останалите - от 3 март до 13 април. Много добре. Но, чакайте, чакайте... Ами ако изборите са на 28 март, за какво са ни машините, които ще дойдат през април? От „Сиела“ се поправиха, обещаха 50 дни по-рано всичко да е тип-топ.

Пак добре, че са поръчали машините, още преди да бъде обявен конкурсът. Не че са знаели, че те ще спечелят, а за да печелят време за организаторите...

А какъв е обективно интересът на партиите от датата, готови ли са те? Накратко: ВМРО разчита на спора със Скопие, Слави води кампанията си чрез своето шоу, БСП се чисти, ГЕРБ води джип-кампания, ДПС бърза, без да изпреварва, Цветанов чака американците, както партизаните чакаха Червената армия. И по-рано и по-късно, това ще бъде репертоарът на всичките.

От седмица вече се шуми до небесата, че армията, нашата армия, в израз на загриженост за здравето на нацията дава четири бойни хеликоптера „Кугър“ за нуждите на здравеопазването. Но ето че един лекар попари възторга на населението. Оказа се, че само Окръжна болница в София има площадка за кацане на тежките „Кугър“-и. А ако кацнат на покривите? Ако един „Кугър“ кацне на покрива на „Пирогов“, ще паркира на минус 2... Ами защо са ни тези хеликоптери тогава? Ами на нас за какво са ни, ще кажат от нашата армия.

А въпреки неизчерпаемия оптимизъм на премиера, България продължава да е на трето място в Европа по брой на починали от вируса.

Ами ваксините, ще запитате? Вече повече от месец поставям в тази рубрика въпроса защо въпреки обещанието рисковата група от възрастните хора да получат ваксина в началото, те бяха поставени на четвърто място в официалния списък, след чиновниците от държавната администрация. Идват избори, на тях се разчита. Всеобщо мълчание - свикнали сме властта да е първа. След като и Стефан Цанев постави въпроса, реших да продължавам - осъдени ли са възрастните хора? Ето, съобщават че до юли ще пристигнат 1.5 милиона ваксини. Как авторитетно само звучи! Но има една малка сметка. За да победим вируса, трябва да се ваксинират 70% от населението, това значи 4 милиона българи. Кога ще дойдат останалите 2-5 милиона ваксини за тях, вероятно през есента. И кога ще бъдат ваксинирани тези хора? По колко души на ден - 30-40 хиляди. Ще надминем Израел? Никой не мисли толкова далече. Дотогава въпросът с геноцида на възрастните ще бъде решен. Но все някой от тях ще остане, обещавам.

Коментари

Задължително поле