Български превозвачи на протести в Страсбург и София срещу пакета "Мобилност"

Снимка: Архив

Възможно е промените в него да не стигнат до обсъждане

Български превозвачи ще протестират пред сградата на Европейския парламент в Страсбург срещу допускането за разглеждане на т.нар. пакет „Мобилност“ и евентуалното му гласуване в пленарна зала. Превозвачите ще се съберат в 12.00 часа българско време, около половин час след началото на дебатите. Към тях ще се присъединят и българските евродепутати.

По информация на БНР, все още има възможности пакетът да не стигне до обсъждане и нашите представители ще се опитат да използват процедурни похвати, за да може то да бъде избегнато.

Законодателството беше допуснато до пленарна зала в понеделник с едва два гласа мнозинство и в отсъствието на трима наши евродепутати.

Превозвачите, както и българските представители в Европейския парламент, смятат, че част от промените в пакета целят ликвидиране на транспортния бизнес не само в България, но и в други държави от Източна Европа. Затова към протеста на българите ще се присъединят и техни колеги от Румъния, Полша, Литва, Словения.

„С протеста си се надяваме да повлияем за разумното вземане на решение по текстовете по пакета“, каза Ангел Траков от Сдружението на международните превозвачи.

Протест срещу пакета „Мобилност“ ще има и в София. Камарата на автомобилните превозвачи в България, Националното сдружение на българските превозвачи и Асоциацията на българските предприятия за международен транспорт и пътища организират пешеходно шествие по време на гласуването в Европейския парламент. Началото му е пред храм-паметник „Александър Невски“.

Част от българските представители в ЕП, заедно с техни колеги от Централна и Източна Европа са подписали писмо до председателя Антонио Таяни с искане да върне пакета в Комисията по транспорт заради огромния брой предложени поправки, които са над 2000. Настоява се предложението да бъде подложено на гласуване и заради липсата на превод на всички езици. Евродепутатите ни ще искат също разделно гласуване на всяка поправка, което ще удължи процедурата с повече от 5 часа, а българските представители ще искат прекъсване на заседанието на всеки десет минути. Това е спасителният план, по думите на Джамбазки, за да бъде осуетено приемането на спорния пактет в този Европарламент

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България