Българчетата са затлъстели и обездвижени

Българчетата, както и другите им връстници в Югоизточна Европа, не прекарват време навън, а предпочитат телевизора и компютъра.

30% от учениците имат проблеми с теглото, които водят до заболявания

Препоръката е да се преподава здравословно хранене

Децата в Югоизточна Европа, в това число и българчетата, са обездвижени и се хранят неправилно. Данните изнесоха главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев и ръководителят на Секретариата на Здравната мрежа за Югоизточна Европа д-р Мира Драшич.

Двамата участваха в 39-тата Регионална среща на Здравната мрежа на страните от Югоизточна Европа в Министерството на здравеопазването. Детското здраве и ранната превенция срещу редица заболявания, които здравословният начин на живот може да подсигури, бяха основните теми на форума.

Според експертите децата водят заседнал начин на живот и прекарват много малко време навън. Сериозни проблеми както за децата в България, така и за всички страни в региона, са и прекомерната употреба на алкохол, тютюнопушенето от ранна детска възраст и затлъстяването. Почти 30 процента от българчетата в ученическа възраст са затлъстели, отбеляза д-р Ангел Кунчев.

Рисковите фактори като тези в последствие водят до високи ниви на сърдечносъдови болести и ракови заболявания, както и до първо място по заболеваемост и смъртност от инфаркти и инсулти в Европа.

Затова усилията трябва да бъдат насочени в предотвратяването на болести, а не само в инвестиции в болници и лекарства.

Това обаче може да бъде постигнато само в сътрудничество с родители и образователната система, смятат те. Драшич и Кунчев допълниха, че трябва да се въведе задължителен предмет в училище за здравословния начин на живот. Според Кунчев здравното министерство от години настоява за това, но едва сегашният екип на ведомството е склонен да обсъжда идеята.

Такъв предмет вече има в началното образование в Черна гора, но той все още е свободноизбираем, отбеляза Драшич.

 

Ефекти в час

Да се използват идеи от социалните мрежи

Въвеждането на часове по здравословно хранене трябва да стане по атрактивен начин. За тази цел трябва да се ползват идеи от социалните мрежи, за да има ефект върху здравето на децата, смятат експертите.

Ако мерките срещу тютюнопушенето, нездравословното хранене и обездвижването, започнат да работят сега, то резултатите ще са видими едва след 10-15 години и поради тази причина те вече са неотложни, смята д-р Кунчев.

Той припомни, че стъпки в правилната посока са предложенията за промени в Закона за здравето, които включват наргилетата в забранителния списък, както и затягането на контрола върху тютюнопушенето чрез включване на общинска полиция, агенцията по храните и евентуално ГИТ.

Грипът не се бори само с лекарства, а с диетата

По думите на д-р Кунчев в сезона, в който почват респираторните заболявания, както и гриповете, най-важно е здравословното и балансирано хранене. Той отбеляза, че при наличието на многообразие на плодове и зеленчуци през всички сезони, най-добрата защита от вируси, е качественото хранене, а не имуностимулантите и добавките.

Ако детето обаче закусва с кроасани и вечеря с чипс и кола, няма как да се очаква да бъде здраво, допълни той. Има промяна в нагласите на производителите, които след дълги години борба, вече са склонни да намалят количеството на сол, захар и мазнини в храните, каза здравният инспектор.

Според специалистите по-трудно обаче се променят нагласите и начинът на живот, с които децата свикват от малки.

Коментари

Задължително поле