Ваксините за грип не спират COVID-19

В училищата е предвиден изолатор, в който ще се отделят деца с температура и кашлица, без да е ясно дали са заразени с коронавирус, или са пипнали грип.

По аптеките свършиха, до две седмици очакват нови

Има нови PCR тестове, които диагностицират грип А, грип В и коронавирус

НЗОК плаща 180 000 ваксини за хора над 65 г.

Ваксината против грип по никакъв начин не помага за по-бърза и лесна диагностика на COVID-19, категорични бяха имунолози и инфекционисти пред “Труд”. Така те разбиха тезите на свои колеги, че хората, които са имунизирани срещу грипните щамове, ако имат симптоми като хрема, температура, отпадналост, могат да се считат заразени с коронавирус. “Максималната гаранция при грипна ваксина е 60-70%. Това означава, че не е изключено, независимо от това, че си ваксиниран да се разболееш от грип. Разчита се, че болестта ще премине по-леко”, коментира пред “Труд” доц. Атанас Мангъров. Той обясни, че са безпочвени твърденията, че не можеш да пипнеш грип, ако си ваксиниран. Мангъров каза и че времето за ваксина срещу грип е от октомври до средата на декември, тъй като първата вълна от грипна епидемия обичайно е в края на декември, началото на януари.

“Няма грипна ваксина, има препарати за успокоение на хората”, категоричен бе имунологът от БАН доц. Андрей Чорбанов. Той допълни, че ако съществува ваксина, би трябвало хоратата да не боледуват от грип и припомни, че в момента има обявен конкурс на Европейската комисия за близо 40 млн. евро за грипна ваксина. Според доц. Чорбанов най-сигурният начин да се установи, дали някой се е заразил с COVID-19, или е пипнал грип е да се направи PCR тест. “Наскоро бяха пуснати нов тип PCR тестове, които диагностицират грип А, грип В и коронавирус”, заяви ученият, който не знаел дали нашето здравно министерство, което досега купуваше тестовете от Република Корея е поръчало от новите PCR-и.

Независимо от скептицизма на лекари и учени към грипната ваксина проверка на “Труд” установи, че първите 88 000 четиривалентни ваксини, които бяха пуснати по аптеките вече са изчерпани. Очаква се до две седмици отново да се появят на пазара.

НЗОК трябва да финансира поставянето на 251 хил. дози ваксини на хора над 65 години на стойност 7.1 млн. лв. Здравният инспектор д-р Ангел Кунчев обаче каза, че се очаква да се финансират от касата 180 хил. ваксини.
В периода на епидемия от грип у нас преболедуват не по-малко от 250 000 - 300 000 души. Процентът на смъртни случаи от грипни усложнения не е известен, но 70% от починалите от пневмония през последните 10 години са на възраст, над 60 години. Според световните данни около 40 000 души годишно умират преждевременно от грипни усложнения в Европейския съюз.

Разликите

Kак да различим заразите

При грип симптомите се появяват в рамките на 2-3 часа. Те са болки в главата, мускулите и ставите, хрема, кашлица, обща отпадналост. Температурата е повишена, често има и силни болки в гърлото. 

При заразяване с коронавирус състоянието постепенно се влошава в рамките на няколко дни. Едни от първите симптоми са липса на обоняние и вкус. Първия ден носът е запушен, на втория имаш температура се покачва до 37,2-37,5  градуса, на третия ден термометърът показва над 38 градуса. На четвъртия започва лека, непродуктивна кашлица, на петия-шестия идва задуха и болки в областта на гърдите.

Проф. д-р Нели Корсун, пред “Труд”:

Иде коктейл от 4 грипни вируса и COVID-19

Клиничната картина е сходна, но разликата е в инкубационния период

Изграждаме защита срещу щамовете за 21 дни

Четири нови грипни вируса ще се смесят в опасен коктейл с коронавируса тази есен, ще има повишена циркулация на грипни вируси и SARS-CoV-2. За това предупреди пред “Труд” проф. д-р Нели Корсун, завеждащ Националната референтна лаборатория “Грип и остри респираторни заболявания” към Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Става дума за грипните щамове “Гуангдонг-Маонан” (Guan-gdong-Maonan), “Хонг-Конг” (Hong Kong), “Вашингтон” (Washington) и “Пукет” (Phuket).

Грипните вируси и SARS-CoV-2 са с различна структура, различен геном и грипната ваксина не защитава срещу други вируси, не само срещу SARS-CoV-2, но и срещу всички други циркулиращи вируси”, каза проф. Корсун. И отбеляза, че в четиривалентната ваксина срещу грип три от ваксиналните щамове са нови, а последният е познат от минали години - това е “Пукет”.

“Наложи се и нов състав на грипните ваксини, поради промените, които настъпиха в грипните вируси през изминалия грипен сезон, актуалните през сезон 2019/2020 година ваксинални щамове не създаваха достатъчна защита срещу циркулиращите в сезона вируси и се наложи промяна в състава на грипните ваксини за предстоящата есен”, отбеляза още проф. Корсун. По думите й, най-добрите седмици за поставяне на противогрипна ваксина са до средата на ноември, защото организмът изгражда защита срещу грипните щамове за срок от 14 до 21 дни след прилагане на ваксината.

Клиничните симптоми на грипните вируси и коронавируса са много сходни, припокриващи се - висока температура, главоболие, кашлица, в тежките случаи задух и силна отпадналост, припомни проф. Корсун. Но акцентира, че има разлики в епидемиологичен аспект, защото при грипа инкубационния период е кратък, т. е. инкубационният период от заразяването до първите симптоми са от 1 до 3 дни, а при COVID-19 е по-продължителен и влиза в срок от 2 до 14 дни. Продължителността на заболяването също е различна.

Коментари

Задължително поле