Валдис Домбровскис: България може да въведе еврото през 2024 г.

Валдис Домбровскис

България все още има работа по плана за възстановяване, преди да го представи в Брюксел. Това заяви пред БНР заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

По думите му държава, която изпрати своя план след края на април, ще получи пари най-рано през есента: "Този процес вече е в ход. Решение на българските власти е кога планът за възстановяване ще бъде предаден на Европейската комисия за одобрение. Със сигурност има още работа по документа, особено в частта за постигане на зелените цели. Социалното включване също е въпрос, по който трябва да бъде постигнат напредък. Дали планът ще бъде подобрен и предаден сега, или от новото правителство, е въпрос към българските власти", каза Валдис Домбровскис.

Въпреки последиците от кризата и политическата ситуация в България, България може да въведе еврото през 2024 г., потвърди Домбровскис. "Процесът по присъединяването вече е започнат, ако критериите от Маастрихт и допълнителните ангажименти, свързани с подготовката, бъдат спазени, 2024 година е реалистична", допълни той.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа